Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, July 20, 2016

Difteria - Anti-Vaksin Dipersalahkan


Jika ada yang berkata apa faedahnya hisap rokok selain membazirkan wang dan mengundang penyakit, satu-satunya faedah yang diperolehi ialah untuk merawat difteria. Memang benar, merokok membantu merawat difteria disertakan dengan bawang putih yng dihancurkan dan ditelan begitu saja. Jika anda mampu, buatkan jus dari bawang putih. Masukkan satu atau 2 ulas bawang putih ke dalam blender dan kisar, campurkan segelas air dan minum.

Bagi TSM, apa saja berkenaan herba tidak menjadi hal. TSM pernah minum air jus kunyit, menyapu air kunyit di seluruh badan sebagai anti-bakteria. Juga menelan bawang putih hancur. Memang rasanya tidak sedap dan tidak selesa, tapi khasiatnya lebih banyak.

Berbalik kepada rokok, jangan pula jadikan alasan untuk merokok secara berterusan kononnya untuk merawat difteria. Sedut asapnya sekadar di tekak dan tidak sampai ke paru-paru kemudian hembus. Masalah difteria berada di tekak di mana bakteria yang toksik terhasil dan merebak di dalam salur darah.

Apa yang biasa kita dengar, difteria datang dari sejenis bakteria yang dinamakan  Corynebacterium diphtheriae. Tetapi ia dikatakan akibat dari individu tersebut tidak menerima vaksin semasa kanak-kanak. Ramai juga kanak-kanak dikatakan mendapat difteria dan ada yang maut kerana tidak disuntik dengan vaksin dan ibu bapa kanak-kanak tersebut dipersalahkan.

Tapi kita tidak pernah diberitahu dari mana datangnya bakteria  Corynebacterium diphtheriae ini. Kita juga tidak diberitahu bagaimana untuk menjauhi bakteria ini dan di kawasan mana ia selalunya ditemui. Satu-satunya cara yang yang diberitahu untuk menjauhi bakteria ini ialah dengan mengambil vaksin.

Ini sesuatu yang misteri bagaimana bakteria beracun tersebut boleh muncul begitu saja dari dalam darah seseorang dan kemudian boleh berpindah melalui sentuhan dan udara kepada individu lain yang sihat.

SERUM KUDA DALAM VAKSIN DIFTERIA
Adakah ini sejenis bakteria mutasi? Adakah ia terhasil secara tidak sengaja dari ujikaji makmal? Dan tiada siapa mahu bertanggungjawab terhadap kemunculan bakteria ini tetapi mereka sarankan orang ramai mengambil vaksin untuk mengelak darinya. Tahukah anda bahawa vaksin yang digunakan dalam immunisasi difteria diambil dari serum kuda?

Tahukah anda bahawa sehingga hari ini iaitu pada tahun 2016, rawatan difteria menggunakan anti-toksin difteria (DAT) tidak pernah dilesenkan oleh Food And Drug Administration (FDA) untuk digunakan di Amerika tetapi Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) diberi kelonggaran untuk mengedarkan kepada pengamal perubatan sebagai dadah percubaan?

Sejarah bakteria ini direkodkan sejak tahun 1600 lagi. Epidemik ini bermula di Sepanyol. Sejak itu ia merebak ke Perancis dan England. Dan sehingga kini, tiada rekod tentang dari mana datangnya bakteria Corynebacterium diphtheriae.


Labels