Pages

Sunday, July 31, 2016

Ketum: Perlukah Ia Diharamkan?

Semua jenis tumbuhan dijadikan Allah ada tujuannya. Tumbuhan herba seperti ketum dan canabis sepatutnya tidak perlu diharamkan.

Kerajaan cuma perlu mengawal dan kuatkuasakan peraturan berkaitan bahan tersebut. Ada banyak cara untuk mengawal supaya ia tidak disalahgunakan. Contohnya, pengusaha perlu berdaftar dengan kerajaan atau mendapatkan lesen tertentu. Ketum dan canabis pula tidak boleh dijual dalam bentuk mentah. Hasil pula wajib disenaraikan dan diberikan nombor lot, tarikh pengeluaran, nama pengendali dan banyak lagi. Ia juga hanya boleh dipasarkan kepada pihak-pihak tertentu yang mempunyai keperluan dalam menghasilkan produk komersial atau perubatan dan pihak ini juga perlu mendaftarkan perusahaan atau produk mereka dan perlu mendapat kelulusan pihak KKM. Jalankan penguatkuasaan dari semasa ke semasa dan mana-mana pihak yang didapati melanggar syarat-syarat ditetapkan boleh dikenakan tindakan tegas atau menarik semula lesen mereka.

Segalanya tidak akan menjadi masalah jika peraturan yang ketat dikenakan.

Kita tahu ketum dan canabis mempunyai khasiat dari segi perubatan. Antaranya ialah membekalkan tenaga, merawat inflamasi, berfungsi sebagai "ubat steroid" dari alam semulajadi, sebagai penguat tenaga dalaman, merawat kanser, dan banyak lagi khasiat lain. Telah terbukti bahawa canabis oil yang dipasarkan di luar negara telah membantu merawat seizure.

Kita perlu membuat kajian saintifik tentang tumbuhan ini. Jangan terlalu taksub membabi-buta hingga masyarakat seolah-olah menganggap kedua-dua tumbuhan ini seperti taboo. Sekali terdengar ia disebut, seperti perlu memandang ke kiri dan ke kanan.

Nikotin lebih berbahaya berbanding canabis. Cecair nikotin dalam dos berlebihan boleh meyebabkan maut. Nikotin juga membuatkan orang ketagihan. Canabis tidak.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

1 comments:

Here good to know about your post for health care which is well maintain with valuable information which is really nice, you have done good job...mycophenolate tablet

Labels