Pages

Tuesday, July 19, 2016

Ayam Antibiotik Bakal Diberi Vaksin

Masalah ayam berpenyakit baru-baru ini menyebabkan pihak berkuasa mencadangkan ayam ternakan disuntik pula dengan vaksin bagi membolehkan ayam-ayam tersebut kebal terhadap penyakit.

Kita sedia maklum ayam-ayam yang diternak secara besar-besaran memang sudah diberi berbagia jenis ubat dan suntikan terutamanya untuk menjadikan ayam tersebut matang dengan saiz daging yang besar supaya ia dapat memberi keuntungan lebih kepada pengusaha. Kini ayam-ayam tersebut bakal disuntik pula dengan vaksin dan semua itu akan berakhir di dalam perut anda iaitu penggemar ayam fast-food seperti KFC, McDonald, Ayamas dan juga pengusaha makanan frozen nuget ayam dan burger.

Bayangkan ayam yang anda makan hari ini bukanlah ayam seperti dahulu. Daging ayam kini mengandungi antibiotik dan pelbagai jenis vaksin untuk mengelak mendapat penyakit. Dan daging yang telah mengandungi berbagai jenis bahan farmasuetikal itu dimakan oleh anda. Belum ada kajian dijalankan tentang kesan jangka panjang pemakanan ayam yang mengandungi antibiotik dan vaksin dan kita tidak tahu apakah ia boleh membawa kesan buruk kepada pemakannya.

Oleh itu pilihlah makanan lain yang lebih baik berbanding ayam. 
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

1 comments:

apa pendapat tuan tentang ayam organik...azzain contohnya

Labels