Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Sunday, September 22, 2013

Penghilang Dahaga

Apabila selepas kita melakukan aktiviti lasak atau extreme seperti berlari, bersukan dan sebagainya, malah semasa bernafas, tubuh kita kehilangan air lalu kita akan merasa dahaga. Apa sebenarnya yang dipanggil dahaga dan apa yang berlaku di dalam tubuh kita sehingga membuatkan kita berasa dahaga?

Kehilangan atau kekurangan air disebabkan aktiviti yang kita lakukan harus digantikan untuk memastikan kuantiti cecair dalam tubuh kita kekal normal. Sistem otak akan mengesan sebarang kehilangan atau kekurangan air ini lalu menghantar isyarat kepada mulut dan tekak kita. Pendek kata, ia adalah sistem isyarat  memberitahu tubuh kita perlukan air. Waktu inilah kita merasa dahaga.

Kalau berasa dahaga, tidak semestinya anda perlu mendapatkan minuman yang manis-manis kononnya yang manis itu untuk menghilangkan dahaga. Ada yang minum minuman berkarbonat seperti Cola, ada yang minum air tebu atau jus tembikai, ada juga yang minum minuman tenaga. Ini semua adalah salah tanggapan kebanyakan orang apabila mahu menghilangkan rasa dahaga.

Sebenarnya "ubat" untuk hilangkan dahaga memadai dengan hanya minum air kosong (plain water). Anda tidak perlukan air jus buah-buahan untuk menghilangkan dahaga. Anda juga tidak perlukan minuman tenaga atau Tongkat Ali untuk memulihkan tenaga anda. Apa yang otak anda beritahu, ia cuma mahukan air. Air kosong bukan saja dapat menghilangkan rasa dahaga, malah pada waktu kita dahagalah, air kosong dirasakan "sangat manis" walaupun ia sebenarnya tawar. Selain itu, air kosong juga dapat meneutralkan gula dalam darah. Malah air kosong juga dapat meneutralkan kandungan asid berlebihan dalam tubuh kita.

Kalau anda tak percaya, anda boleh cuba lakukan aktiviti lasak kemudian minum air kosong. Lihat jika nada masih dahaga atau tidak!    

Labels