Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, September 21, 2013

Fast Facts

Realiti yang patut anda tahu tapi cuba disembunyikan oleh syarikat farmasi, para doktor, syarikat rokok dan syarikat pengeluar minuman berkarbonat.

1. Syarikat farmasi seluruh dunia secara purata membelanjakan tidak kurang dari USD20 billion (RM66 bilion) setahun hanya untuk tujuan pemasaran produk ubat-ubat mereka. Ini menunjukkan syarikat farmasi lebih suka membelanjakan lebih banyak wang untuk pengiklanan berbanding jumlah perbelanjaan untuk tujuan kajian & penyelidikan (R&D). Berikut pecahan perbelanjaan untuk pemasaran:

    60% kaedah pemasaran pintu ke pintu secara terus kepada pejabat doktor, klinik dan hospital

    24% melalui pengiklanan di TV (62%), iklan bercetak (35%), iklan online (3%)

    16% melalui kempen, karnival, konvensyen dan pertemuan pakar-pakar dan pemain utama dalam bidang perubatan

2. Syarikat farmasi kebiasaannya "membeli" penyelidikan yang dijalankan oleh universiti-universiti dan syarikat bio-teknologi berbanding menjalankan kajian mereka sendiri.  

3. Kajian menunjukkan lebih 25% doktor menerima wang imbuhan dari syarikat farmasi kerana membantu memasarkan ubat-ubat mereka.

4. Pada tahun 90-an, seorang professor dari Universiti Stanford, Irving Weissman membangunkan 2 kaedah rawatan yang berpotensi merawat diabetes bersama-sama rawatan yang 'menjanjikan' pulih untuk kanser payudara tahap akhir dan leukemia tetapi syarikat farmasi tidak berminat. Jika kajian Weissman digunapakai, tiada keuntungan dapat dijana oleh syarikat farmasi. Insulin, meter, ujian dan lain-2 selama ini membawa keuntungan.

5. 10 syarikat farmasi gergasi ialah:
    1. Pfizer
    2. Merck
    3. Johnson & Johnson
    4. Abbot Laboratories
    5. Bayer  
    6. Glaxo Smithkline
    7. Aventis
    8. Novartis
    9. AstraZeneca  
    10. Roche

6. Syarikat rokok Philip Morris menjana lebih keuntungan berbanding syarikat Amazon, Google dan McDonald.

7. Jika digabungkan syarikat farmasi mereka memperoleh keuntungan USD40 billion dolar (RM130 bilion) setahun manakala syarikat rokok pula menjana keuntungan USD100 billion (RM330 bilion) setahun.

8. Di Amerika sendiri, walaupun kebanyakan syarikat gergasi rokok berasal dari sana, pengeluaran rokok dan jualan semakin merosot setiap tahun tetapi mereka mengalih tumpuan kepada negara luar seperti di Asia dan Arab. Dalam pada itu, sebanyak 6.3 trillion (6,300,000,000,000) rokok dihasilkan setiap tahun.

9. Kebanyakan syarikat insuran hayat di Amerika adalah juga pemegang saham terbesar dalam syarikat rokok. Syarikat insuran Prudential memiliki saham dalam syarikat Philip Morris dan Reynolds American.

10. 1.3 bilion penghuni bumi adalah perokok. (populasi penduduk dunia ialah 6.7 bilion)

11. 5 juta orang mati setiap tahun disebabkan tabiat merokok.

12. Kandungan gula dan asid dalam minuman berkarbonat merosakkan lapisan enamel gigi.

13. Minuman berkarbonat mengandungi asid fosforik yang berpotensi melemahkan struktur tulang dan mengakibatkan penyakit osteoporosis. Bila fosforus keluar melalui air kencing, ia turut membawa keluar kalsium dari tubuh bersamanya - menghakis tulang. Fosforus juga menyebabkan masalah buah pinggang dan batu karang (kidney stone).

Israel Henti Guna Fluoride

Negara Israel akan menamatkan campuran fluoride dalam bekalan air domestik di seluruh negara yang akan berakhir sebelum 9hb. April 2014 kerana ia didapati tidak lagi relevan dan selaras dengan keperluan terbaru bagi tujuan keselamatan orang awam.

Menurut kajian yang dijalankan, fluoride menurunkan tahap IQ, melemahkan tulang dan gigi dan kerosakan kelenjar thyroid. Rumusan yang dibuat menyatakan "fluoride adalah ancaman terhadap kesihatan orang awam dan hanya memberi faedah kesihatan yang sedikit, jika ada. Sains yang mempertahankan fluoridation terhadap bekalan domestik sudah ketinggalan zaman dan tidak lagi boleh diterima."

Di Malaysia, ramai doktor-doktor pergigian mengesyorkan penggunaan ubat gigi berfluorida dan pihak berkuasa serta pihak yg berkepentingan terus-menerus menyokong penggunaan klorin dalam bekalan air domestik.

Labels