Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, June 24, 2013

Hati-Hati Golongan Peralat Agama Halalkan Vaksin

Sejak akhir-akhir ini telah muncul ramai golongan yang memperalatkan agama sebagai dalil atau hujah untuk mempertahankan, menyokong atau mempromosi sesuatu kempen contohnya menggalakkan penggunaan vaksin dan sebagainya.

Pesanan kami, anda mempunyai minda yang bebas dan boleh berfikir sendiri tentang hujah-hujah yang diberikan oleh golongan ini. Dalam masa yang sama, anda juga perlu membuat penyelidikan tentang fenomena-enomena terbaru di luar negara dimana laporan kesan sampingan (AERS) yang dilaporkan oleh orang ramai semakin meningkat setiap tahun dan mereka mempunyai maklumat tentang kesan sampingan yang dilaporkan berbanding di negara kita.

Ini kerana tidak ramai yang mengetahui tentang wujudnya borang aduan yang dinamakan GPF (Garis Panduan Farmakovigilans) yang boleh dimuat turun dari laman web pharmacy.gov.my

Dalam borang itu dinyatakan setiap jenis rawatan perubatan yang diterima jika ianya mendatangkan kesan sampingan yang tidak dinyatakan, orang ramai perlu mengisi borang aduan. Malah jika sesuatu jenis ubat atau vaksin itu didapati tidak berkesan atau tidak berkualiti juga, anda perlu adukan melalui borang yang disediakan.

Menurut kenyataan pihak berkepentingan yang dikeluarkan bersama-sama sokongan dari pihak berkuasa yang berorientasikan agama Islam, kononnya tiada maklumat tentang laporan kesan sampingan yang dilaporkan - padahal orang ramai tidak mengetahui tentang wujudnya borang aduan sebegini dan pihak-pihak ini tidak pernah memberikan maklumat ini kepada pesakit.

Menggunakan agama sebagai alasan untuk menyokong dan memperkuatkan keyakinan orang ramai amatlah merbahaya dan boleh mengelirukan masyarakat terutama orang Islam kerana agama mewakili suruhan-suruhan dan tuntutan Allah S.W.T melalui utusanNya Muhammad S.A.W. terhadap orang Islam.

Ketupat Plastik Merbahayakan Kesihatan

Bagi umat Islam di negara ini, bulan puasa dah hampir tiba. Tak lama lagi kita akan menyambut hari raya. Hari raya sudah penuh dengan makanan. Dan bagi orang Melayu, salah satu makanan popular di hari perayaan ini ialah nasi impit dan ketupat.

Zaman dahulu, nenek moyang kita menggunakan daun palas yang dianyam membentuk 3 atau 4 segi kemudian dibukakan lubang untuk diisi dengan beras pulut atau beras biasa. Anyaman berisi beras ini kemudian dikukus menjadikan ketupat atau nasi impit.

Hari ini, kemajuan teknologi penggunaan plastik telah menggantikan daun palas ini. Plastik ini sudah diisi dengan beras kemudian dimatikan dengan haba supaya memerangkap butir beras itu dari tertumpah keluar. Ia dimasak bersama air sehingga suhu mendidih. Jenis plastik yang biasa digunakan ialah jenis polyethylene (PET). Plastik inilah juga biasa digunakan sebagai bekas minuman yang dibawa balik dari restoran.

Plastik kebanyakannya berasal dari bahan petroleum dan campuran bahan-bahan kimia. Apabila ia mengalami suhu panas, ia akan menghasilkan bahan sampingan yang merbahaya terutama Bisphenol-A yang telah dibuktikan boleh menyebabkan kanser.

Tibalah masanya untuk kita membuat keputusan yang lebih bijak an baik untuk kesihatan kita dan keluarga. Jangan beli produk beras atau ketupat segera seperti ini lagi menjelang hari raya tidak lama lagi. Adalah lebih baik menggunakan kaedah tradisional iaitu menggunakan sarung daun palas. Tunjukkan kuasa pengguna hari ini lebih kuat dan pengguna tidak lagi mudah menerima apa saja yang diiklankan  di depan mata. Kita menolak idea menggunakan plastik yang dipanaskan sebagai bekas untuk barang yang kita makan.

Pastikan di hari raya tahun hadapan, tiada lagi produk sebegini terjual di pasaran.  Kita tidak mahu lihat ia berada di pasaran di masa akan datang. ~ Artikel oleh The Secret Medicines

Labels