Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Friday, June 7, 2013

75% Pakar Perubatan Tolak Kimoterapi Jika Mereka Sendiri Mengidap Kanser

Doktor-doktor dan pakar perubatan akan memberikan rawatan chemotherapy kepada pesakit kanser, tapi tahukah anda bahawa dalam satu kajian yang dijalankan oleh para saintis, 75% dari mereka menolak chemotherapy jika mereka sendiri disahkan mengidap kanser.

Berikut antara alasan-² yg diberikan oleh sebahagian dari mereka:

"Beberapa saintis sepenuh masa di Pusat Kanser McGill dihantar kepada 118 doktor, semua pakar-pakar mengenai kanser paru-paru, satu soal selidik untuk menentukan tahap kepercayaan mereka dalam terapi mereka gunakan, mereka ditanya untuk membayangkan jika mereka sendiri mengidap kanser dan mana satu dari enam terapi eksperimen semasa mereka akan pilih. 79 doktor menjawab, 64 daripada mereka berkata bahawa mereka tidak akan bersetuju untuk menjalani apa-apa rawatan yang mengandungi cis-platinum - salah satu daripada bahan ubatan chemotherapy yang biasa digunakan - manakala 58 daripada 79 percaya bahawa semua terapi eksperimen di atas tidak dapat diterima kerana tidak berkesan dan tahap toksik yang tinggi daripada chemotherapy ." (Philip Day, “Cancer: Why we’re still dying to know the truth”, Credence Publications, 2000)
"Jika saya mengidap kanser, saya tidak akan beralih kepada piawai tertentu untuk terapi penyakit ini. Pesakit kanser yang menjauhkan diri dari pusat-pusat perubatan ini mempunyai beberapa peluang untuk hidup. " (Prof. Gorge Mathe, “Scientific Medicine Stymied”, Medicines Nouvelles, Paris, 1989)
"Chemotherapy dan radiasi tidak membuat badan sihat. Ia memusnahkan, ia tidak menyembuhkan. Harapan doktor adalah bahawa kanser akan dimusnahkan tanpa memusnahkan pesakit keseluruhan. Benar terapi ini membunuh sel-sel kanser, tetapi ia juga membunuh banyak sel-sel yang baik termasuk sel-sel sistem imun, satu-satunya sistem yang DIPERLUKAN untuk sembuh. Jika pesakit kanser bertahan terhadap rawatan dengan sistem imun dapat dikekalkan, pesakit mungkin sembuh buat sementara waktu, tetapi dia akan mengalami kerosakan besar kepada tubuh dan sistem imun. Begitu banyak kebaikan untuk menyuburkan sistem imun dengan menggunakan terapi semulajadi bukannya memusnahkan ia dengan menggunakan terapi ini. Maka sistem imun itu sendiri boleh membunuh sel-sel kanser tanpa apa-apa kesan sampingan dan menyembuhkan tubuh anda pada masa yang sama." - Loraine Day, MD salah seorang daripada wanita yang sembuh dari kanser payudara secara semulajadi.
"Majoriti pesakit kanser di negara ini mati kerana chemotherapy, yang tidak menyembuhkan kanser payudara, kolon atau paru-paru. Ianya telah didokumentasikan selama lebih satu dekad namun doktor masih menggunakan chemotherapy untuk melawan tumor. "Allen Levin, MD, UCSF.
"Menurut persatuan perubatan, kesan sampingan berbahaya ubat-ubatan telah menjadi punca utama keempat kematian selepas infarksi, kanser, dan apopleksi" (Jurnal Persatuan Perubatan Amerika, 15 April, 1998)
Doktor Ulrich Able, ahli epidemiologi Klinik Tumor Heidelberg Mannheim, Jerman, telah mendalami analisa dan kajian semula semua penyelidikan utama dan eksperimen klinikal yang pernah dilakukan ke atas chemotherapy mendapati bahawa kadar hasil positif kerana chemotherapy di dunia adalah menakutkan, kerana, tidak terdapat di mana-mana bukti saintifik yang boleh menunjukkan chemotherapy mampu 'memanjangkan dalam apa jua cara jangka hayat pesakit disebabkan oleh jenis kanser organ yang paling biasa. Doktor Ulrich Able mengetengahkan bahawa chemotherapy jarang sekali boleh meningkatkan kualiti hidup, dan beliau menggambarkan ia sebagai kehinaan saintifik di samping mengekalkan sekurang-kurangnya 80 peratus daripada chemotherapy dijalankan di dunia adalah sia-sia. Walaupun tiada bukti saintifik bahawa chemotherapy benar-benar berkesan, doktor atau pesakit tidak rela atau bersedia untuk meninggalkan kaedah ini.
Sumbangan keseluruhan rawatan chemotherapy sitotoksik kepada kelangsungan hidup 5 tahun di kalangan orang dewasa dianggarkan 2.3% di Australia dan 2.1% di Amerika Syarikat" (Royal North Shore Hospital Clin Oncol (R Coll Radiol) 2005 Jun; 17.(4):294.

"Dr Hardin Jones, pensyarah di Universiti California, selepas menganalisa untuk beberpa dekad statistik mengenai kelangsungan hidup pesakit kanser, telah membuat kesimpulan: "... apabila tidak dirawat, pesakit tidak menjadi lebih teruk atau mereka juga menjadi lebih baik." Kesimpulan mudah Dr. Jones ini tidak pernah disangkal."

Labels