Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, June 3, 2013

Avastin Tingkatkan Kesan Sampingan Maut Pesakit Kanser

Salah satu ubat kanser yang paling menjana keuntungan di dunia didapati menyebabkan kesan-kesan sampingan yang lebih bahaya (maut) dari yang diketahui sebelum ini, menurut kajian terbaru.

Avastin, ubat blockbuster dengan lebih daripada $5.5 bilion jualan global, meningkatkan kadar kesan sampingan maut kepada hampir 50% apabila ditambah kepada kimoterapi, berbanding dengan kimo sahaja.

Kira-kira 2.5% daripada pesakit kanser yang menggabungkan Avastin dan kimo mati daripada rawatan mereka - bukan disebabkan penyakit kanser, menurut analisa terhadap 10,217 pesakit menurut Journal Persatuan Perubatan Amerika. Sebagai perbandingan, 1.7% daripada pesakit kanser yang hanya menerima kimo meninggal dunia akibat kimoterapi.

Punca-punca yang paling biasa kematian adalah pendarahan, kehilangan sel-sel darah putih yang melawan jangkitan, dan lubang di dalam perut atau usus, kata Shenhong Wu Stony Brook University School of Medicine, penulis bersama analisa 10,217 pesakit.

Dalam kebanyakan kes, Avastin masih boleh membantu pesakit, walaupun terdapat risiko kematian, kerana faedahnya untuk memperlahankan pertumbuhan tumor melebihi apa-apa bahaya, Wu berkata.

Dilema mengenai Avastin, bagaimanapun, adalah bahawa doktor hari ini tidak mempunyai cara untuk mengetahui pesakit tertentu akan mendapat manfaat, kata Daniel Hayes dari University of Michigan Comprehensive Cancer Center, yang menulis rencana pengarang yang disertakan. Jadi, doktor cenderung untuk berikan kepada semua pesakit yang layak, dengan mengharap yang terbaik, walaupun mengetahui bahawa Avastin kadangkala boleh mempercepatkan kematian pesakit, kata Hayes.

Dengan Avastin, "anda sama ada benar-benar mendapat manfaat atau anda tidak mendapat manfaat langsung atau cuma sedikit," kata David Johnson, dari Universiti Texas Southwestern School of Medicine di Dallas, yang tidak terlibat dalam kajian ini. Kesediaan pesakit untuk mencuba Avastin telah membantu dadah ini - yang jumlah kos boleh melebihi $100,000 setahun - menjadi terapi kanser paling laris di Amerika Syarikat, menurut IMS Health.

Penyelidik Genentech secara aktif mendapatkan ujian untuk membantu meramal bagaimana pesakit akan bertindak balas terhadap Avastin, kata jurucakap syarikat Charlotte Arnold.

Doktor telah menggunakan ujian itu untuk mensasarkan satu lagi ubat Genentech, dipanggil Herceptin, terhadap 25% pesakit kanser payudara yang mempunyai tumor bertindak balas terhadapnya, kata John Glaspy, Jonsson  Comprehensive Cancer Center, University of California-Los Angeles yang tidak terlibat dalam kajian itu. Sasaran itu menjimatkan wang dan telah menjadikan Herceptin dadah yang sangat kuat: terhadap pesakit yang dipilih dengan tumor awal, ia mengurangkan risiko berulang kepada separuh, kata Glaspy.

Mensasarkan ubat-ubatan seperti Herceptin juga menjimatkan sejumlah besar wang, Glaspy berkata. Avastin akan menjadi lebih kurang daripada blockbuster, beliau berkata, jika doktor adalah untuk mengecilkan bilangan pesakit yang mana mereka menetapkan ia.

Kelulusan Avastin pada tahun 2004 dianggap sebagai satu kemajuan besar terhadap penyakit kanser kerana ia berjuang melawan penyakit dengan cara yang berbeza.

Walaupun kimo membunuh sel-sel yang membiak, Avastin menghalang protein tertentu yang membolehkan kanser untuk membina saluran darah yang mereka perlukan untuk merebak dan berkembang.

FDA meluluskan Avastin, yang dibuat oleh Genentech, untuk merawat kanser paru-paru, buah pinggang, otak dan payudara, walaupun kelulusan untuk kanser payudara ditarik balik kerana kebimbangan tentang keselamatan dan keberkesanannya terhadap penyakit itu.

Namun Avastin tidak menyembuhkan kanser, ia memberikan pesakit purata hanya beberapa bulan tambahan untuk hidup.

Pesakit kanser kolorektal yang menambah avastin kepada terapi mereka hidup hampir lima bulan lebih lama berbanding mereka yang mengambil dadah standard, manakala pesakit kanser paru-paru hidup dua bulan lebih lama, kata Arnold. Walaupun Avastin melambatkan pertumbuhan tumor lain-lain kanser, ia tidak menunjukkan untuk meningkatkan kelangsungan hidup.

Arnold berkata kertas kajian terbaru menyatakan risiko Avastin termasuk kanser yang mana ia tidak diluluskan, seperti prostat, pankreas dan subjenis tumor paru-paru. Label Avastin sudah memberi amaran kesan sampingan yang serius, katanya.

Walaupun doktor tidak semestinya tinggalkan Avastin, mereka harus bercakap terus terang tentang risiko, kata Johnson.

Keputusan baru "memaksa kita untuk berfikir panjang dan bersusah payah tentang apa yang kami lakukan terhadap pesakit kami dan bukannya apa yang kami lakukan untuk pesakit kami," kata Johnson. ~ Dipetik dari artikel oleh USA Today

Kesan Sampingan Maut Akibat Dadah Preskripsi Meningkat

Mereka yang mengambil ubat-ubat dadah berjadual tidak dapat lari dari kesan-kesan sampingan yang sama ada ia tidak serius atau boleh membawa maut.

Laporan tindak balas buruk kepada ubat-ubatan preskripsi meningkat 9.4 peratus pada tahun 2011, menurut sebuah badan bebas yang memantau amalan ubat selamat. Laporan Quarterwatch (ismp.org) mendapati 179,855 reaksi dadah diklasifikasikan sebagai serius atau maut, peningkatan lebih 15,000 dari tahun 2010.  
  • Pengilang perlu melaporkan kesan buruk yang mereka ketahui kepada FDA
  • Hanya 1 hingga 10 peratus daripada kesan-kesan buruk yang dilaporkan kepada FDA
  • Syarikat-syarikat dadah bertanggungjawab jika mereka tidak memberi amaran sepatutnya terhadap kesan sampingan yang berpotensi

Reaksi buruk

Serangan jantung, kegagalan buah pinggang, strok dan kematian - itulah bahaya dalam dunia perubatan preskripsi hari ini. Setiap tahun berjuta-juta orang menghadapi kesan sampingan daripada pil-pil canggih dan berbagai terapi yang mereka jalani demi menangani pelbagai masalah kesihatan.

Mengikut undang-undang, pengeluar dadah mesti melaporkan kepada FDA sebarang kesan sampingan terhadap dadah mereka yang sampai ke pemerhatian mereka, sama ada dari aduan pesakit, tuntutan mahkamah atau hanya menyebut di Twitter. Pengguna dan doktor juga boleh melaporkan kesan buruk kepada FDA. Menggunakan angka-angka tersebut, Quaterwatch menyusun laporan semua kesan sampingan yang serius dan negatif yang dibuat kepada FDA pada tahun 2011, mendapati bahawa laporan telah meningkat hampir 10 peratus berbanding tahun 2010.

Sepuluh ubat-ubatan dengan kesan-kesan buruk adalah Pradaxa, Coumadin, Levaquin, carboplatin, Zestril, cisplatin, Zocor, Cymbalta, Cipro dan Bactrim. Jika anda mengambil mana-mana ubat di atas dan mengalami kesan sampingan yang serius, yakinlah  bahawa anda tidak keseorangan. Malah, pakar-pakar dadah berhujah bahawa hanya satu hingga 10 peratus daripada kesan buruk yang dilaporkan kepada FDA, bermakna kesan sampingan negatif adalah lebih meluas daripada laporan Quaterwatch. "Kami kehilangan  99 hingga 90 peratus laporan kesan buruk", kata Thomas Lamb, seorang peguam di North Carolina yang menguruskan sebuah blog tentang berita dadah preskripsi.


Peraturan 7 Tahun

Malangnya, kesan sampingan adalah perkara tidak dapat dielakkan, harga yang anda bayar demi mendapatkan manfaat dari apa yang ditawarkan oleh syarikat farmaseutikal. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain pengguna boleh melindungi diri mereka daripada kesan-kesan buruk. Kumpulan sokongan Public Citizen mencadangkan hanya menggunakan ubat-ubatan yang telah berada di pasaran selama lebih daripada tujuh tahun, melainkan jika tidak ada alternatif.

Tempoh 7 tahun adalah tempoh percubaan klinikal yang dilakukan oleh FDA untuk meneliti  kesan buruk yang dilaporkan.

"Nasihat logik adalah untuk menjauhkan diri dari dadah baru sementara anda memikirkan apa-apa isu keselamatan lain yang mungkin muncul", kata Lamb.

Satu lagi cara pesakit boleh melindungi diri mereka adalah dengan menggunakan pemeriksa interaksi dadah yang biasa didapati dalam talian untuk memastikan bahawa pelbagai preskripsi mereka tidak bercanggah antara satu sama lain atau jika satu dadah sahaja tidak menyebabkan masalah yang diwujudkan sendiri. Apabila pengguna menggunakan khidmat pelbagai doktor dan pakar kesihatan dan mungkin mendapatkan dadah dari beberapa farmasi  berlainan, kombinasi ubat-ubatan yang digunakan mungkin menyebabkan interaksi tanpa pengetahuan atau tidak disedari oleh profesional perubatan.

"Pada masa lalu, orang ramai berpendapat, jika ada isu doktor akan mengambil perhatian terhadapnya, atau pihak farmasi mungkin beritahu sesuatu," kata Lamb. "Sekarang orang ramai boleh mendapatkan ubat dadah dari pelbagai sumber yang berbeza. Ia amat penting bagi mereka untuk mengambil langkah-langkah keselamatan diri mereka sendiri. "


Hubungi Peguam

Jadi, jika anda mendapat kecederaan disebabkan oleh dadah preskripsi, bolehkah anda saman? Tidak semestinya. Satu perkara yang perlu diketahui, ubat-ubatan generik dilindungi daripada tindakan undang-undang. Dan jenama dadah tertentu dilindungi undang-undang selagi syarikat-syarikat dadah memberi amaran yang mencukupi tentang kesan-kesan sampingan yang berpotensi. Syarikat-syarikat dadah yang diperlukan untuk memberi label amaran terhadap sebarang kemungkinan kecederaan disebabkan oleh dadah mereka pada bungkusan, serta memaklumkan kepada FDA apa saja kesan sampingan yang timbul selepas sesuatu dadah itu diluluskan dan sudah pun berada ke pasaran.

Sebaliknya, syarikat dadah boleh menghadapi tindakan undang-undang jika tidak mendedahkan atau tidak memberi amaran kesan sampingan yang buruk yang dialami. Jika anda menghadapi kesan sampingan yang serius dari ubat yang anda ambil tetapi tiada sebarang amaran mengenainya, sudah tiba masanya untuk berunding dengan seorang peguam. "Dakwaan yang boleh dibuat ialah bahawa syarikat dadah tidak memasukkan amaran yang mencukupi dalam maklumat preskripsi atau label tentang risiko kesan sampingan yang serius yang mereka mempunyai pengetahuan tentangnya," Lamb menerangkan. Carian di Google boleh mendedahkan maklumat jika seseorang yang mempunyai masalah yang sama, mungkin mereka juga mendapat kejayaan dalam mengemukakan kes di mahkamah.

Lawati Lawyers.com untuk maklumat lanjut mengenai tindakan undang-undang dadah preskripsi dan untuk mencari seorang peguam yang boleh membantu anda menilai kes anda. - Sumber artikel dipetik dari jdsupra.com

Labels