Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Tuesday, May 14, 2013

Waspada: Pil Vitamin Berasal Dari Batu!

Ia adalah salah satu penipuan terbesar dalam sejarah pemakanan: "Vitamin" "konvensional" yang dijual di kedai-kedai runcit, farmasi dan pasaraya besar yang penuh dengan bahan kimia sintetik yang menipu seperti asid askorbik, pyridoxine (B6), niasin (B3), magnesium oksida dan berpuluh-puluh lagi ... semua ini adalah dalam bentuk sintetik yang bukan vitamin organik (iaitu batu) dan mineral yang dalam beberapa kes sebenarnya lebih merbahaya untuk badan anda.

Ini semua penipuan kejam ... penjualan sintetik, bahan kimia dan mineral batu sebagai "makanan." Apabila anda mengambil multivitamin biasa dibuat dengan kalsium karbonat, besi sulfat dan magnesium oksida, anda makan batu, bukan mineral. Dan apabila anda mengambil multivitamin yang dibuat dengan "standard" vitamin, anda sebenarnya makan bahan kimia, bukan mineral sebenar.

Terdapat cara yang lebih baik untuk mendapatkan nutrien yang sebenar dari multivitamin. Ia dipanggil nutrien 'berasaskan makanan', dan ia bermakna bahawa semua vitamin dan mineral dalam makanan tambahan itu datang daripada sumber berasaskan makanan tulen.

Jelas sekali, manusia telah dicipta untuk makan makanan, bukan batu. Nutrien sepatutnya datang dari benda hidup, bukan mati dan tak bernyawa. Ini menurut logik, tetapi seluruh industri vitamin konvensional - yang sebahagian besarnya dimiliki oleh Big Pharma, dengan cara ini - telah meyakinkan orang ramai bahawa mereka perlu makan bahan kimia dan batu.

Mengapa FDA dan Big Pharma tidak mahu orang ramai tahu

Menurut FDA, kalsium adalah kalsium. Dalam fikiran mereka, tidak ada perbezaan antara kalsium daripada batu dan kalsium daripada brokoli. Tetapi secara kimia, dari segi molekul biologi yang sebenar, terdapat perbezaan BESAR. Badan anda perlukan nutrisi dari makanan, bukan batu.

Orang yang lapar tidak makan batu. Orang akan mati akibat kebuluran sebelum mereka cuba makan batu. Ini kerana batu bukan makanan. Perkara ini harus jelas kepada sesiapa saja. Jadi, mengapa syarikat-syarikat vitamin meletakkan tanah dan batu-batu dalam formula mereka?

Big Pharma, sudah tentu, tidak mahu anda tahu apa-apa mengenai pemakanan yang sebenar. Mereka mahu anda untuk terus mengambil vitamin kimia sintetik mereka supaya anda mendapat penyakit dan memerlukan ubat-ubatan preskripsi berharga tinggi mereka untuk "menguruskan" gejala-gejala penyakit anda. Apa cara lain yang lebih baik untuk menjaga penyakit anda daripada mengambil alih industri vitamin (yang sebahagian besarnya telah mereka dilakukan) dan menjual sekumpulan bahan kimia dan batu-batu yang membuatkan semua orang sakit dan kekurangan zat?

Kebenaran telah nyata, terdapat pelbagai kepentingan dalam industri yang tidak mahu anda mempunyai akses kepada pemakanan berasaskan makanan sebenar. Syarikat insuran perubatan, syarikat-syarikat farmaseutikal, hospital dan juga industri kanser keseluruhannya membuatkan seberapa ramai orang menjadi berpenyakit. Pesakit dan bakal pesakit adalah pelanggan masa depan mereka. Jika semua orang mengetahui mereka boleh mencegah penyakit melalui pemakanan yang bijak, 'industri penyakit' akan kehilangan berbilion-bilion dolar hasil. (Kesihatan anda adalah kerugian mereka, dalam erti kata lain.)
- Artikel oleh The Secret Medicines

Labels