Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, April 4, 2013

10 Sebab Herba Asli Dipinggirkan

10 sebab kenapa herba asli dan produk semulajadi yang mengandungi banyak faedah perubatan tidak dipercayai, dipandang sepi dan kurang mendapat perhatian orang ramai:
  1. TIDAK TAHU - orang ramai tidak tahu malah mereka tidak sedar bahawa mereka tidak tahu
  2. SALAH MAKLUMAT - orang ramai tidak mendapat maklumat yang sebenar
  3. IKLAN - produk berjenama telah menguasai & memenuhi ruang-ruang iklan arus perdana sama ada di tv/akhbar
  4. TIDAK DISARAN OLEH DOKTOR - herba asli dan makanan semulajadi tidak disarankan oleh doktor-doktor konvensional
  5. MAHU KESAN SEGERA - kebanyakan pesakit mahukan kesan yang segera seperti apa yang dilakukan oleh ubat-ubatan moden
  6. MENGAMBIL DARI SUMBER YANG SALAH - kebanyakan orang menggunakan herba/produk semulajadi yang kurang kualiti atau diperolehi dari penanaman komersial yang menggunakan racun serangga/perosak
  7. SALAH TANGGAPAN - mereka menyangka ubat-ubat moden berkesan menghilangkan penyakit yang mereka deritai padahal ubat itu hanya mengawal gejala (symptom) yang dirasai
  8. TIDAK BERFIKIRAN TERBUKA - orang tidak mahu mempercayai bahawa terdapat faedah penyembuhan daripada herba kerana mereka tidak berfikiran terbuka dan tidak mahu mengambil apa-apa perkara yang tidak dipreskripsi oleh doktor mereka. Mereka berfikir bahawa meminum/memakan tumbuhan boleh menjadi "berbahaya".
  9. CUCI OTAK - orang ramai telah di"brainwashed" oleh industri perubatan dan pemerintah yang mempunyai kaitan dan sokongan daripada syarikat-syarikat farmaseutikal sepertimana syarikat rokok yang berjaya memastikan rokok tidak diharamkan.
  10. KELIRU - kebanyakan orang keliru tentang apa yang baik untuk dimakan. Ada sesetengah doktor masih memberi nasihat mengambil makanan semulajadi, tetapi mereka juga sering ditekan dan dihujani oleh syarikat-syarikat dadah yang sentiasa  bersaing yang menawarkan kepada mereka produk ubat-ubatan dan stok terbaru setiap hari demi memastikan perniagaan menjana keuntungan bukannya merawat masalah sebenar.
- Artikel oleh The Secret Medicines

Labels