Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, March 25, 2013

Beli-Belah Dengan Mata Atau Akal?

Kebanyakan orang membeli-belah dengan mata tanpa menggunakan akal. Mereka tidak ada masa untuk membaca kandungan bahan-bahan. Apa yang penting, ianya berwarna terang dan kelihatan menarik dan menganggap itulah buah-buahan sebenar padahal tiada setitikpun perahan atau pati dari buah-buahan sebenar sebaliknya bahan perasa tiruan yang rasanya seperti rasa buah dan pewarna yang warnanya mengikut warna buah itu tetapi ia lebih contrast.

Minuman yang dihasilkan dari buah-buahan sebenar dan tidak dicampur dengan pewarna dan perasa biasanya berwarna pucat dan berkelodak di bawahnya. Ini menunjukkan kehadiran pati buah-buahan sebenar tetapi ia kurang mendapat sambutan hanya kerana rupanya. Kadang-kadang kita tidak boleh menyalahkan pengeluar minuman itu kerana inilah yang dimahukan oleh pelanggan. Mereka mahu semuanya kelihatan elok dan rupa yang menarik.Pengeluar terpaksa menikut kemahuan pelanggan lalu mereka menampah pewarna yang pekat dan perasa agar rasanya lebih sensasi dari buah-buahan sebenar.


Labels