Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, February 21, 2013

Dakwaan Tidak Berasas Pengusaha Detox Terapi Kaki

Kami merasa amat musykil dengan penerangan yang diberikan oleh pengusaha pusat terapi ion kaki yang mendakwa dia menggunakan garam bukit asli dalam proses terapi padahal sepanjang pengetahuan kami, garam bukit bukan berwarna putih bersih seperti yang kami lihat digunakan olehnya. Garam bukit semuanya berasal dari kawasan pergunungan dan warnanya sedikit merah atau pink. Tiada garam bukit asli yang berwarna putih bersih kecuali ia telah diproses. Maka menurut hemat kami, garam yang digunakan ialah garam putih biasa - bukan garam bukit. Itu sudah menunjukkan dia cuba menipu pelanggan.

Kemudian dia mendakwa, untuk rawatan pertama kali, semua toksin akan dikeluarkan bermula dari bahagian kaki dan apabila semua toksin di kaki habis dikeluarkan, pada rawatan seterusnya ia akan mula mengeluarkan toksin dibahagian lebih atas sehingga akhirnya sampai ke kepala untuk rawatan kali terakhir.

Kedua-dua dakwaan ini sangat melucukan dan membuatkan kami berasa amat musykil dan mula mempertikaikan kesahihan dakwaan beliau.

Sebenarnya tidak ada cara untuk mengeluarkan toksin dari tubuh melalui liang-liang halus atau pore pada kulit kaki kerana jika kaedah itu boleh terjadi, maka semua darah akan keluar dahulu melalui liang-liang itu sebelum toksin. Badan manusia mengandungi pembuluh darah di hampir kesemua bahagian. Kaedah elektrolisis juga tidak boleh membezakan mana molekul yang baik dan mana molekul tidak baik, bagaimana mereka boleh mendakwa semua toksin dikeluarkan manakala zat-zat yang baik ditinggalkan.

Kami telah melakukan ujian ini sendiri dan mendapati memang warna air bertukar kuning dan coklat - tanpa merendamkan kaki kami ke dalam air. Perkara ini amat memalukan tetapi masih ramai yang mudah terpedaya.Jika anda pernah menjalani rawatan terapi ion ini, anda akan dapati semasa akhir rawatan, kotoran yang paling banyak sebenarnya berkumpul pada alat yang dilalukan arus elektrik itu, bukan datang dari kaki anda.

Sekali lagi ingin kami tegaskan bahawa 'kotoran' yang kelihatan itu datang dari elektrode, bukan dari kaki. Apabila sampai masanya, elektrod itu perlu ditukar baru kerana telah terhakis.

Sehingga hari ini, belum ada sesiapa yang berani menyahut cabaran kami supaya menunjukkan testimoni pelanggan yang berpenyakit kronik dengan membuktikan keberkesanan secara saintifik dan disahkan oleh pakar perubatan bertauliah.

Jika pengusaha di luar sana masih berdegil dan tidak mahu menukar perniagaan kepada bentuk perniagaan lain yang lebih mulia, lebih baik diamkan diri saja. Ini zaman internet. Semua maklumat di hujung jari. Kalau tidak, lebih banyak lagi akan saya bongkar tentang kaedah rawatan palsu ini hingga akhirnya tiada lagi orang percaya kepada kaedah ini. Saya mempunyai maklumat yang banyak tentang ini termasuk proses kimia dan saintifik bagaimana ia berlaku.

Inilah yang sebenarnya layak dipanggil SCAM.

Berita Buruk Untuk Penggemar Soya

Penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard mendapati bahawa lelaki yang kerap makan walaupun sejumlah kecil makanan berasaskan soya mempunyai 41 juta kurang sperma per mililiter berbanding lelaki yang tidak makan soya.

Ironinya, 99 lelaki yang mengambil bahagian dalam kajian itu telah menjadi pesakit di klinik kesuburan lelaki yang tidak dapat mengandung pasangan mereka. Saintis mengesan tabiat makan mereka selama enam tahun, pada 15 jenis makanan berasaskan soya.

Ia ternyata makan hanya sedikit serendah 4 auns tauhu atau minum secawan susu soya setiap hari menyebabkan bilangan sperma lelaki menurun.

Soya dipenuhi dengan fitoestrogen, sebatian berasaskan tumbuhan di mana tubuh anda merawat seperti hormon wanita. Ini tergolong dalam kelas "mimik estrogen" yang boleh membuatkan dada lelaki membesar - malah meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk kanser prostat.

Ini adalah kajian terbesar yang pernah dilakukan untuk melihat penggunaan soya dan kualiti sprema. Jadi ia meninggalkan persoalan sama ada atau tidak fitoestrogen dalam soya boleh menjejaskan kesihatan reproduktif lelaki.

Ia juga membuktikan buat kali pertama bahawa produk soya walaupun tradisional menimbulkan ancaman. Tauhu dan tempe, sebahagian daripada diet tradisional Asia, akan mempunyai kesan negatif yang sama seperti produk soya yang diproses seperti minyak kacang soya.

Jadi jika anda mahu melindungi diri dari serangan terhadap kejantanan anda, di sini ada beberapa cadangan:

Kawal pengambilan soya anda. Ingat, walaupun sedikit, ia mampu untuk mengurangkan jumlah sperma anda. Sedikit serendah 115 gram, atau kira-kira empat auns tauhu, dalam suatu hidangan.

Periksa label. Bahan-bahan yang berasaskan soya tersembunyi dalam pelbagai jenis makanan, dari barangan dibakar untuk kuah salad. Berikut adalah nama-nama kegemaran industri makanan berasaskan soya yang anda harus elakkan:

• tepung soya

• soya terisolasi

• protin soya

• minyak kacang soya

• protin sayur-sayuran

• lemak sayuran

• minyak sayuran

• gam Xanthan

Makan makanan yang sesuai bagi seorang lelaki. Mereka yang makan banyak soya fikir mereka sedang membuat pilihan yang sihat dengan mengelak protin daging. Mereka juga mahu kekal langsing. Kedua-duanya merupakan idea yang baik. Tetapi hakikatnya ialah anda tidak perlu mengelakkan daging untuk kekal sihat. Malah, daging organik, rumput-makan sumber akan membantu anda untuk membuang lemak, membina otot, dan meningkatkan testosteron keseluruhan dan tahap hormon pertumbuhan.

Satu persoalan yang mungkin ditanya oleh pembaca yang ragu, 'bagaimana orang Asia di mana soya adalah makanan ruji malah berjaya mempunyai anak yang ramai - jika soya begitu berbahaya kepada kesuburan lelaki. Jawapannya mudah. Mereka tidak makan soya seberapa banyak yang anda fikir.

Malah penyelidikan industri soya sendiri menunjukkan bahawa di tempat-tempat seperti China, Indonesia, Korea, Jepun, dan Taiwan, orang makan hanya 9,3-36 gram sehari. Itulah masih rendah berbanding 115 gram tauhu dalam kajian di atas.

Artikel ini dipetik dan diterjemah dari laman web Alsearsmd.com. Pendapat di atas tidak semestinya menggambarkan pandangan rasmi TSM. 

Labels