Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, February 20, 2013

Detox: Sembunyikan Kebenaran Demi Keuntungan

Sejak awal lagi kami sudah mengagak bahawa artikel tentang detox terapi kaki bakal mendapat sambutan 'hangat' dan respon yang berbeza-beza tetapi seperti isu rokok dan e-cig, mereka yang mempertahankannya ialah orang-orang yang terlibat secara langsung dalam perniagaan itu sendiri seperti penjual cecair nikotin dan pengusaha pusat terapi.

Artikel ini juga mengikuti dengan rapat jumlah pengunjung paling ramai selepas artikel tentang e-cig.

Pertama sekali, kami ingin mencabar pengusaha-pengusaha pusat terapi ion kaki agar mengeluarkan atau menunjukkan kepada kami testimoni pelanggan dengan bukti yang saintifik serta diperakui oleh doktor atau pengamal perubatan yang bertauliah yang mengatakan pelanggan itu ialah seorang bekas pesakit kronik yang pernah menjalani rawatan intensif dengan doktor konvensional dan seterusnya sembuh dari penyakit kroniknya setelah menjalani rawatan terapi ion kaki dengan disaksikan dan disahkan oleh doktor yang pernah merawatnya. 

Kedua, kami ingin tunjukkan kepada pembaca semua berapa banyak wang yang dapat dijana oleh pengusaha pusat detox terapi kaki dalam masa sebulan seperti berikut:

Andaikan seorang pengguna dikenakan bayaran RM10 untuk setengah jam (30 minit) rawatan
Katakanlah sebuah pusat detox menyediakan 20 kolam rawatan
anggap saja hanya 5 orang datang membuat rawatan dalam 1 masa iaitu 5 kolam untuk setengah jam (25%)
katakanlah pusat detox beroperasi dari 10 pagi hingga 10 malam  (12 jam) dan anggap saja separuh dari 12 jam ada pelanggan yang penuh iaitu 6 jam  - 360 minit = 12 kolam (50%)

RM10 x 5 orang x12 kolam x 30 hari = RM18,000

Itu hanya dikira 25% jualan dari 20 kolam. Kalau kira 50% jualan dari 20 kolam, ia sudah mencecah RM36,000 sebulan. Bagaimana kalau 75% keuntungan? Ya, sebanyak RM54,000 sebulan. Keuntungan yang boleh menyaingi perniagaan cyber-cafe.

Dengan pendapatan sebegini dalam masa sebulan, dengan mudah mereka dapat membayar sewa premis dan memperolehi margin keuntungan yang besar.

Dan sudah tentu dengan memperolehi pendapatan besar sebegini secara berterusan tetapi apabila tiba-tiba cuba dipintas oleh orang lain atau cuba digagalkan oleh faktor-faktor lain seperti artikel detox di TSM, sudah tentu mereka akan melenting dan merasa sangat marah dan menuduh kami cuba membuat fitnah, berfikiran cetek dan sebagainya padahal kami telahpun melakukan ujian terlebih dahulu sebelum membuat dakwaan. Malah kami sendiri telah hadir sendiri ke pusat detox terapi ion beberapa kali dan membuat penelitian tentang hasilnya malangnya tidak mendapat sebarang tanda-tanda positif. Malah semua orang boleh memperolehi maklumat dan hasil yang negatif tentang detox terapi kaki dari berbagai sumber di internet, bukan hanya di TSM. Kenapa mereka terlalu marahkan kami? Mungkin disebabkan TSM dipersembahkan dalam Bahasa Melayu dan mampu mempengaruhi ramai bakal pelanggan-pelanggan detox terapi kaki dari kalangan pembaca-pembaca Melayu yang kurang cerdik dalam English language maka dengan sebab itu mereka tidak pernah menemui maklumat yang sama dari laman-laman web luar negara.

Manusia apabila sudah memperolehi wang yang besar, mereka mudah terpedaya dengan tipu muslihat syaitan dan akhirnya menjadi tamak dan sanggup menyembunyikan kebenaran demi memperolehi keuntungan berlipat kali ganda.

Kami amat menyokong perniagaan yang berjaya tetapi biarlah perniagaan itu dijalankan dengan jujur tanpa menipu pengguna. Banyak lagi bentuk perniagaan lain yang boleh diceburi selain dari membuka pusat terapi ion kaki yang tidak pernah dibuktikan secara saintifik keberkesanannya. Hasilnya masih diragui malah belum selesai diperdebatkan di peringkat antarabangsa.

Niat kami bukan untuk membunuh perniagaan orang lain tetapi semata-mata untuk menyelamatkan pengguna dari tertipu. Itulah tujuan asal TSM diwujudkan. Kami menafikan sekeras-kerasnya tuduhan kononnya kami memfitnah atau merosak atau menjatuhkan sesuatu perniagaan. Kami tidak berniaga apa-apa produk. Kami tidak menjana apa-apa keuntungan. Jika kami juga berniaga produk yang menyaingi produk terapi ion, mungkin tuduhan mereka beralasan. Ironiknya, kami hanya penulis dan aktivis yang mengkaji tentang produk pengguna. Tiada sebab untuk kami memfitnah atau menjatuhkan perniagaan orang lain.

Setengah manusia berada dalam denial syndrome. Mereka tidak mahu menerima kenyataan tentang betapa hodohnya diri mereka sendiri. Betapa mereka telah 'dirasuk' oleh sikap tamak dan mempertuhankan wang ringgit.

Tujuan kami cuma satu - sedarkan pengguna agar jangan tertipu dengan produk palsu dan merosakkan pengguna itu sendiri. Wang anda akan dihabiskan secara sia-sia tanpa mendapat apa-apa faedah kesihatan.

Berikut bukti-bukti penipuan yang boleh disaksikan di Youtube:
Lihatlah sendiri adakah carrot itu mengandungi toksin yang banyak sehingga mengeluarkan warna coklat gelap dan adakah carrot itu juga mengalami kerosakan buah pinggang dan pundi kencing?

Jika sudah ada terlalu banyak video yang begitu skeptikal tentang terapi ion kaki ini, bagaimanakah anda mampu menerangkannya?


- Artikel oleh The Secret Medicines

Waspada Dengan "Periuk Ajaib"

Perkembangan teknologi termaju adalah rahmat kepada manusia kerana ia memudahkan tugas dan menjimatkan masa. Tetapi bukan semua teknologi boleh mendatangkan kebaikan.

Terbaru, terdapat sejenis periuk kembar yang dikatakan 'ajaib' (bukan bermaksud ia benar-benar ajaib) yang boleh membantu kita memasak makanan dengan lebih mudah, cepat dan lebih menariknya ia memiliki ciri-ciri tidak melekat (non-stick) dan kurang asap. Masakan anda akan mudah diuruskan, periuk juga mudah dicuci kerana tiada bahan-bahan masakan yang tinggal melekat pada permukaan periuk.

Apa yang hendak diperkatakan di sini, kita seharusnya tahu apakah jenis bahan yang digunakan dalam pengeluaran yang bertindak sebagai lapisan untuk menjadikan permukaan periuk tidak melekat.Selain dari itu, apa yang mengejutkan kami ialah sejenis bahan seperti gelang getah tebal dijadikan sebagai gasket untuk menghalang asap dan segala aroma dari terbebas keluar dari periuk itu apabila ia ditutup.Bahan getah yang dipanaskan ini sudah tentu akan bertindakbalas mengeluarkan bahan-bahan toksik dan seterusnya masuk dan bercampur dengan bahan masakan di dalam periuk. Jika ia dilakukan secara berterusan, tidak hairan lambat-laun mengapa pengguna itu boleh mendapat kanser.

TSM tidak mengajak pengguna menolak kemajuan teknologi tetapi kita seharusnya lebih berhati-hati dan jangan mudah terpedaya. Sekalipun pengeluar mendakwa bahan yang digunakan ialah aluminium atau besi tahan karat, ia adalah bahan asas periuk itu. Apa yang kita perlu ketahui ialah bahan lapisan yang membuatkan ia tidak melekat. Terdapat beberapa jenis bahan merbahaya yang biasa digunakan untuk menjadikan periuk tidak melekat iaitu asid perfluorooctanoic (PFOA) dan asid perfluorooctanesulfonic (PFOS). Pada 2005, Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika (EPA) mengeluarkan laporan bahawa kedua-dua jenis bahan ini disahkan menepati ciri-ciri bahan yang dikategori sebagai karsinogen (penyebab kanser).

Menurut kajian terbaru yang dijalankan oleh Environment Health Perspectives pula, ia menemui kaitan antara asid perfluorooctanoic (PFOA), asid perfluorooctanesulfonic (PFOS) dengan penyakit osteoarthritis (OA - penyakit yang hampir sama dengan gout). Tumpuan dijalankan terhadap kedua-dua jenis bahan ini kerana ia telah digunakan secara meluas dalam persekitaran dan didapati mencemar hidupan liar dan manusia. Ia digunakan dalam beratus-ratus proses industri dan produk pengguna seperti kertas pembungkus makanan tak melekat, pakaian fabrik tak telap air dan tahan karat serta produk penjagaan diri.

Mereka mendapati pendedahan terhadap PFOA dan PFOS berkait rapat dengan kemungkinan besar penyakit osteoarthritis.

Sebelum anda tertarik dengan sesuatu produk terbaru, tanyalah dahulu apakah produk itu selamat digunakan. Tanya penjual atau pengeluar apakah jenis bahan lapisan non-stick yang digunakan. Adakah mereka menggunakan PFOA dan PFOS. Jika jawapannya ya, lebih baik lupakan saja. Sebagai penjual dan pengeluar, keselamatan pengguna adalah perkara nombor dua. Yang pertama ialah menjana keuntungan dan memastikan produk laris dijual.

Nasihat kami, kembali kepada cara lama. Gunakan periuk besi keluli tahan karat yang masih elok di dapur anda. Khidmatnya masih diperlukan. Elakkan memakan makanan yang dimasak di atas dapur 'ajaib' ini atau semua jenis periuk 'non-stick'.

INGAT! DIRI ANDA ADALAH APA YANG ANDA MAKAN. 

Labels