Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, February 16, 2013

Radiasi Dalam Rokok

Syarikat rokok tahu tentangnya malah mereka telah menyembunyikan perkara ini sejak 40 tahun lalu kerana ia sebahagian dari 'formula' jenama rokok mereka. Bahan polonium-210 adalah sejenis bahan beradiasi yang mengeluarkan zarah-zarah alpha yang merbahaya. Ia bekerjasama dengan bahan-bahan karsinogen yang lain terdapat di dalam rokok untuk membuatkan kerja berganda merosakkan paru-paru dan menyebabkan kanser.

Syarikat rokok ada menjalankan kajian tentang polonium-210 dan menemui bahawa seseorang yang merokok selama lebih 20 tahun boleh mendapat kaner tetapi mereka menyembunyikan hasil yang diperolehi dari pengetahuan umum.

Mereka tidak mahu menggunakan kaedah 'acid washing' yang boleh membuang sehingga 99% polonium-210 dari rokok kerana proses ini akan mengurangkan kadar kemahuan seseorang perokok thadap nikotin dalam masa yang singkat. Jika tiada ketagihan, itu bermakna anda semakin sihat tetapi syarikat rokok tidak akan membiarkan ia berlaku.

Jadi perokok terperangkap dengan menyedut radioaktif. Polonium-210 masih didapati di dalam produk tembakau hari ini.

Labels