Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, February 2, 2013

Penyokong E-Cig Jangan Buat Sampah

Kepada pengguna e-cig yang menuduh kami pihak yang bodoh dan mereka golongan bijak pandai, kami tidak mahu meneruskan lagi pertelagahan dengan anda kerana isu tentang rokok dan e-cig ini tidak akan tamat jika terus dibincangkan. 

Dengan ini, kami membuat kenyataan seperti berikut:

KEPADA MEREKA YANG INGIN TERUS MEROKOK DAN TERUS MENGGUNAKAN E-CIG, TERUSKANLAH USAHA ANDA. KAMI TIDAK MAHU MENCAMPURI URUSAN PERIBADI ANDA. DIHARAP ANDA JUGA TIDAK MENCAMPURI URUSAN KAMI DI RUMAH KAMI DI SINI KERANA IA TELAH MEMBUAT KEADAAN RUMAH KAMI MENJADI SEMAKIN SEMAK DAN PENUH DENGAN SAMPAH SARAP. DIHARAP, MEREKA YANG MEMBUAT SAMPAH PANDAI-PANDAILAH MEMBERSIHKAN KEMBALI APA YANG TELAH DIKOTORKAN.

KENYATAAN-KENYATAAN DANGKAL YANG MEMPERTAHANKAN PEROKOK DAN PENGGUNAAN E-CIG ADALAH UMPAMA MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH DAN KENYATAAN ITU KAMI ANGGAP SEBAGAI SAMPAH BELAKA DAN TIDAK LAYAK DIPERDEBATKAN DI PERINGKAT YANG LEBIH TINGGI.  

Sampai Bila Pengguna E-Cig Akan Berhenti Merokok?

Kami merasa agak kecewa melihat respon orang ramai yang cuba bermatimatian mempertahankan penggunaan e-cig malah ada yang mendakwa nikotin cecair itu tidak bertoksik. Ini menunjukkan betapa kuat dan ramainya golongan perokok di Malaysia yang masih cuba mempertahankan tindakan mereka merosakkan tubuh badan mereka sendiri dan cuba menghentam kami pihak yang cuba mengajak orang ramai berubah dan beralih kepada gaya hidup yang lebih sihat.

Niat untuk berhenti merokok dengan bertukar kepada e-cig sebenarnya bukanlah tindakan yang bijak kerana e-cig masih membekalkan nikotin kepada perokok dan itu tidak mengurangkan apa-apa terhadap diri mereka kecuali mereka tetap masih merokok - kali ini menggunakan bateri.

Tindakan sebaik-baiknya untuk berhenti merokok ialah dengan berhenti terus dari merokok. Bukan beralih kepada e-cig. Terdapat banyak kaedah yang boleh digunapakai oleh setiap individu bergantung kepada kebolehan diri masing-masing.

Jika ada yang memilih untuk menggunakan e-cig kononnya untuk berhenti merokok, saya masih belum menemui di kalangan rakan-rakan terdekat atau ahli keluarga yang telah berjaya berhenti merokok selepas menggunakan e-cig. Apa yang saya dapati, mereka terus setia menggunakan e-cig dan apabila ditanya bila mereka akan berhenti merokok, jawapan yang diberi ialah mereka sendiri tidak pasti dan tidak tahu bila mereka akan berhenti.

Labels