Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, January 28, 2013

E-Cig: Ramai Sudah Jadi Doktor

Perkembangan dan sambutan hangat terhadap e-cig telah mencipta suatu fenomena baru bila ramai di kalangan penjual dan pengguna e-cig sanggup mengaku mereka berkebolehan seperti doktor untuk mengeluarkan kenyataan bahawa e-cig 'lebih selamat' dari rokok tembakau.

Padahal, FDA Amerika dan saintis di Eropah hanya baru menjalankan kajian secara kecil-kecilan dan dari kajian itu mereka menemui kesan negatif ke atas paru-paru pengguna e-cig. FDA telah mengeluarkan amaran kepada 5 syarikat pengeluar e-cig bahawa apa yang mereka dakwa terhadap produk mereka tidak dapat dibuktikan. Beberapa kandungan yang ditemui di dalam cecair vapor e-cig tidak ada beza dengan apa yang terkandung di dalam rokok tembakau berjenama. Ia terdiri dari bahan-bahan karsinogen (penyebab kanser).

FDA mengkategorikan e-cig sebagai dadah. Buat masa ini belum ada kajian secara menyeluruh dijalankan ke atas produk e-cig. Tetapi sudah ada pihak yang berani mengeluarkan kenyataan bahawa 'e-cig selamat'. Atas dasar apa mereka mendakwa sedemikian? Adakah orang-orang ini telah menjalankan kajian yang menyeluruh mengatasi FDA dan saintis-saintis di Eropah? Sejak bila orang-orang ini mendapat gelaran doktor?

Labels