Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, January 14, 2013

Daging Proses Tingkatkan Risiko Diabetes, Sakit Jantung & Kanser


Satu kajian yang diterbitkan dalam edaran jurnal mendedahkan bahawa memakan produk daging diproses dengan ketara meningkatkan risiko penyakit jantung dan diabetes. Penyelidikan sebelumnya telah mengaitkan daging proses dengan kanser.

Ia melibatkan satu analisis daripada 20 kajian yang berbeza meliputi lebih daripada satu juta orang dari 10 negara yang berbeza. Kajian mendapati bahawa makan hanya 2 auns daging proses setiap hari menyebabkan perkara-perkara berikut:

• Satu peningkatan sebanyak 42 peratus dalam risiko penyakit jantung.

• peningkatan sebanyak 19 peratus dalam risiko diabetes.

Menariknya, analisis serentak mendapati bahawa makan daging yang tidak diproses tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit. Penulis kajian membuat kesimpulan bahawa ia adalah garam yang diproses dan aditif kimia dalam daging diproses yang menyebabkan peningkatan risiko penyakit.

Mengapa sodium nitrite adalah racun
Apa yang penulis itu tidak sebutkan ialah sodium nitrite adalah racun, namun ia ditambah ke dalam hampir semua daging yang diproses sebagai "penyeri warna". Ia membuatkan daging mati yang kelabu kelihatan merah 'segar'. Ia ditambah kepada daging, sosej, hot dog, peperoni dan lain-² daging yang diproses.

Kami telah menulis dan memberi amaran kepada pembaca mengenai bahaya sodium nitrite selama tujuh tahun, dan dalam masa itu, telah banyak bukti telah ditunjukkan dalam kajian-kajian yang dilakukan oleh para saintis. USDA pernah cuba untuk mengharamkan penggunaan sodium nitrite di dalam makanan sejak 1970-an, tetapi ia telah ditolak oleh industri daging yang tahu bahawa bahan kimia ini mampu membuat daging kelihatan "lebih menarik" dan justeru meningkatkan jualan produk daging diproses. Walaupun menyebabkan kanser, sodium nitrite kekal dibenarkan dalam undang-undang perbekalan makanan proses hingga ke hari ini. Ini termasuk di negara ini Malaysia. Apa yang berlaku terhadap peraturan makanan dan ubat-ubatan di Amerika biasanya akan dituruti oleh pihak berkuasa di negara ini.

Kanak-kanak makan kuantiti besar produk daging diproses, termasuk hot dog, sosej dan burger. Semua produk daging proses yang mempunyai warna yang 'menarik' serta kemerah-merahan dibuat dengan sodium nitrite. Saya tidak mahu menyebut di sini produk manakah yang mempunyai daging yang kelihatan "merah" kerana anda patut ketahui sendiri dengan hanya melihat dengan mata kasar sahaja. Warna merah asal pada daging tidak akan bertahan lama selain ia dicampur dengan sodium nitrite.

USDA dan Kementerian Kesihatan tidak ingin ambil tahu dan tidak peduli tentang bahaya sodium nitrite. Mereka nampaknya tidak mempunyai kepentingan dalam keselamatan makanan selagi produk itu boleh dijual dan mendapat sambutan hangat, mereka menganggap ia "selamat" walaupun boleh mendatangkan kanser.

Pengguna jahil makan daging diproses
Hanya pengguna yang jahil tentang risiko kesihatan yang masih membeli dan makan bakon (daging khinzir proses), sosej, burger daging dan lain-lain produk daging yang diproses. Ia boleh dibeli dari tepi-tepi jalan, di pasar-pasar malam, di pasaraya besar malah di restoran-restoran terkenal. Pada asasnya, kita berbicara berkenaan kumpulan yang memakan daging yang diproses, yang termasuk dari keluarga berpendapatan rendah dan mewah, remaja, mereka yang merasa bangga dengan mengamalkan hidup gaya urban, individu yang  rendah IQ yang tidak dapat memahami konsep asas kesihatan dan doktor-doktor arus perdana yang masih belum menerima apa-apa kaitan antara makanan dan kesihatan. - Artikel oleh The Secret Medicines

Labels