Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, January 9, 2013

Sodium Nitrite Dalam Produk Daging

Setelah membuat tinjauan dan kajiselidik tentang bahan pengawet yang paling popular untuk daging, di sini TSM mengambil resolusi bahawa:
1. sodium nitrite bukan saja bahan aditif yang paling banyak digunakan untuk mengawet daging termasuk daging sejuk beku di pasaraya besar malah turut digunakan untuk mengawet ikan
2. KFC memang menggunakan sodium nitrite dalam produk ayam goreng dan burgernya. KFC Malaysia tidak menjawab pertanyaan secara bertulis dari TSM
3. Ramly Burger tidak dapat dipastikan lagi tapi kemungkinan besar mereka juga menggunakan sodium nitrite. Ini ditambah dengan sikap mereka membisu dari memberikan jawapan dari email yang dihantar menimbulkan rasa syak
4. Burger King Malaysia menafikan menggunakan sodium nitrite sebagai bahan awet dalam jawapan yang diberi melalui email. Pencarian TSM ke atas resepi yang digunakan tidak menemui sebarang sodium nitrite digunakan dalam produk dagingnya
5. McDonald Malaysia hanya menggunakan sodium nitrite untuk produk hamburger daging khinzir di premis luar negara
6. terdapat sodium nitrite dalam pizza yang mengandungi potongan sosej daging Pizza Hut & Domino's
7. sodium nitrite digunakan secara meluas dalam produk daging restoran Subway

Sodium nitrite adalah bahan kimia yang merbahaya dan boleh menyebabkan kanser kepada manusia yang mengambilnya. Kontroversi ini masih berterusan hingga ke hari ini walaupun terdapat pihak yang berkepentingan cuba menafikan kaitan antara sodium nitrite dengan kanser.  - Artikel oleh The Secret Medicines

Gelang Magnetik: Suatu Bentuk Penipuan

Tidak berapa lama dahulu, ramai jurujual yang berjaya menjual gelang magnetik yang kononnya mempunyai caj ion yang mampu memberi keseimbangan, menyembuhkan penyakit, melegakan kesakitan atau apa saja yang mereka dakwa.

Bakal pengguna diuji dengan mendedahkan kelemahan yang ada pada  tubuh pengguna (biasanya pada lengan) sebelum menggunakan gelang magnetik, menolak badan anda ke satu sisi buat kali pertama. Tubuh anda menerima rangsangan dan ia memang membuktikan tubuh anda lemah dan tidak seimbang pada kedudukannya. Otak pula menerima tindakbalas ini dan akan menyesuaikan tindakan susulan untuk menentang tindakan yang sama jika ia berlaku lagi buat kali kedua. Kemudian dipakaikan gelang magnetik dan mereka uji di tempat yang sama, pada ketika ini  otak anda telah bersedia untuk memberikan tindakbalas perubahan untuk menerima rangsangan yang sama untuk menunjukkan kedudukan anda teguh dan seimbang. Sejak anda dipakaikan gelang itu, ia telah mengiringi fikiran anda untuk berfikir dan percaya bahawa ia adalah kesan dari gelang yang anda pakai. Selepas itu, anda percaya gelang itu mempunyai kuasa tertentu atau penyembuh terhadap tubuh anda.  Semudah itu!

Inilah yang dipanggil placebo effect. Menyembuh secara minda. Hasil dari ujian buat kali kedua adalah setelah minda anda diberitahu apa yang akan berlaku dan otak membuat persiapan untuk menghadapinya.

Pengguna yang tidak menyedari akan mudah terpedaya dengan kaedah ini dan akhirnya percaya bahawa gelang itu mampu memberi kekuatan tenaga dan keseimbangan tubuh.

Malang sekali itu semua tidak benar. Walaupun ramai selebriti memakai gelang magnetik malah menjadi duta kepada produk ini, ia langsung tidak memberi kesan kepada tubuh anda - kecuali jika anda percaya kepada gelang itu mempunyai kuasa sakti.  

Satu lagi dakwaan palsu penjual ialah bahawa gelang magnetik mampu meningkatkan perdaran darah dengan mempengaruhi besi-besi dalam sel darah. Jika perkara ini benar, seseorang yang menjalani ujian MRI sudah pasti akan meletup tubuhnya kerana kuasa magnetik yang kuat dalam mesin ini. Oleh itu, mengapa ia membuatkan anda percaya bahawa gegelang magnetik yang mempunyai beberapa butir kecil magnet di tangan mampu melakukan sesuatu terhadap aliran darah dalam tubuh anda?

Pada 2010, sebah syarikat pengeluar gelang magnetik terpaksa menarik balik dakwaan mereka kerana tidak dapat dibuktikan secara saintifik untuk menyokong dakwaan itu. Malah syarikat ini menghadapi tuntutan di mahkamah kerana membuat pengiklanan palsu dan penipuan.

Gunakan 'Otak' Untuk Sembuhkan Diri Sendiri, Bukan Gelang
Pengeluar dan penjual mendakwa gelang magnetik mampu meningkatkan keseimbangan tubuh, menambah kesihatan dan perubahan fisiologi. Bagaimanapun, sehingga hari ini tiada bukti saintifik yang dapat membuktikan dakwaan mereka. Mereka yang memakia gelang ini dan percaya ia mampu memperbaiki kesihatan hanya terpedaya dengan pemasaran licik yang digunakan untuk meyakinkan pelanggan.

Sangat malang ramai pengguna mempunyai pemikiran sedemikian rupa dan percaya kesihatan boleh diperbaiki dengan cepat dan mudah hanya dengan memakai gelang magnet. - Artikel oleh The Secret Medicines

Elakkan Produk Berasaskan Soya

Satu pesanan ringkas kepada pembaca - Apa saja produk berasaskan soya jika ia tidak ditapai, ia boleh mendatangkan risiko penyakit thyroid. Oleh itu, pilihlah produk soya seperti tempe, dan kalau boleh kurangkan minuman soya di dalam kotak tau botol yang banyak terjual di peti sejuk pasaraya mahupun restoran-restoran.

Nanti kami akan tulis lebih mendalam tentang soya ini.

Labels