Pages

Monday, June 24, 2013

Hati-Hati Golongan Peralat Agama Halalkan Vaksin

Sejak akhir-akhir ini telah muncul ramai golongan yang memperalatkan agama sebagai dalil atau hujah untuk mempertahankan, menyokong atau mempromosi sesuatu kempen contohnya menggalakkan penggunaan vaksin dan sebagainya.

Pesanan kami, anda mempunyai minda yang bebas dan boleh berfikir sendiri tentang hujah-hujah yang diberikan oleh golongan ini. Dalam masa yang sama, anda juga perlu membuat penyelidikan tentang fenomena-enomena terbaru di luar negara dimana laporan kesan sampingan (AERS) yang dilaporkan oleh orang ramai semakin meningkat setiap tahun dan mereka mempunyai maklumat tentang kesan sampingan yang dilaporkan berbanding di negara kita.

Ini kerana tidak ramai yang mengetahui tentang wujudnya borang aduan yang dinamakan GPF (Garis Panduan Farmakovigilans) yang boleh dimuat turun dari laman web pharmacy.gov.my

Dalam borang itu dinyatakan setiap jenis rawatan perubatan yang diterima jika ianya mendatangkan kesan sampingan yang tidak dinyatakan, orang ramai perlu mengisi borang aduan. Malah jika sesuatu jenis ubat atau vaksin itu didapati tidak berkesan atau tidak berkualiti juga, anda perlu adukan melalui borang yang disediakan.

Menurut kenyataan pihak berkepentingan yang dikeluarkan bersama-sama sokongan dari pihak berkuasa yang berorientasikan agama Islam, kononnya tiada maklumat tentang laporan kesan sampingan yang dilaporkan - padahal orang ramai tidak mengetahui tentang wujudnya borang aduan sebegini dan pihak-pihak ini tidak pernah memberikan maklumat ini kepada pesakit.

Menggunakan agama sebagai alasan untuk menyokong dan memperkuatkan keyakinan orang ramai amatlah merbahaya dan boleh mengelirukan masyarakat terutama orang Islam kerana agama mewakili suruhan-suruhan dan tuntutan Allah S.W.T melalui utusanNya Muhammad S.A.W. terhadap orang Islam.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels