Pages

Monday, June 3, 2013

Avastin Tingkatkan Kesan Sampingan Maut Pesakit Kanser

Salah satu ubat kanser yang paling menjana keuntungan di dunia didapati menyebabkan kesan-kesan sampingan yang lebih bahaya (maut) dari yang diketahui sebelum ini, menurut kajian terbaru.

Avastin, ubat blockbuster dengan lebih daripada $5.5 bilion jualan global, meningkatkan kadar kesan sampingan maut kepada hampir 50% apabila ditambah kepada kimoterapi, berbanding dengan kimo sahaja.

Kira-kira 2.5% daripada pesakit kanser yang menggabungkan Avastin dan kimo mati daripada rawatan mereka - bukan disebabkan penyakit kanser, menurut analisa terhadap 10,217 pesakit menurut Journal Persatuan Perubatan Amerika. Sebagai perbandingan, 1.7% daripada pesakit kanser yang hanya menerima kimo meninggal dunia akibat kimoterapi.

Punca-punca yang paling biasa kematian adalah pendarahan, kehilangan sel-sel darah putih yang melawan jangkitan, dan lubang di dalam perut atau usus, kata Shenhong Wu Stony Brook University School of Medicine, penulis bersama analisa 10,217 pesakit.

Dalam kebanyakan kes, Avastin masih boleh membantu pesakit, walaupun terdapat risiko kematian, kerana faedahnya untuk memperlahankan pertumbuhan tumor melebihi apa-apa bahaya, Wu berkata.

Dilema mengenai Avastin, bagaimanapun, adalah bahawa doktor hari ini tidak mempunyai cara untuk mengetahui pesakit tertentu akan mendapat manfaat, kata Daniel Hayes dari University of Michigan Comprehensive Cancer Center, yang menulis rencana pengarang yang disertakan. Jadi, doktor cenderung untuk berikan kepada semua pesakit yang layak, dengan mengharap yang terbaik, walaupun mengetahui bahawa Avastin kadangkala boleh mempercepatkan kematian pesakit, kata Hayes.

Dengan Avastin, "anda sama ada benar-benar mendapat manfaat atau anda tidak mendapat manfaat langsung atau cuma sedikit," kata David Johnson, dari Universiti Texas Southwestern School of Medicine di Dallas, yang tidak terlibat dalam kajian ini. Kesediaan pesakit untuk mencuba Avastin telah membantu dadah ini - yang jumlah kos boleh melebihi $100,000 setahun - menjadi terapi kanser paling laris di Amerika Syarikat, menurut IMS Health.

Penyelidik Genentech secara aktif mendapatkan ujian untuk membantu meramal bagaimana pesakit akan bertindak balas terhadap Avastin, kata jurucakap syarikat Charlotte Arnold.

Doktor telah menggunakan ujian itu untuk mensasarkan satu lagi ubat Genentech, dipanggil Herceptin, terhadap 25% pesakit kanser payudara yang mempunyai tumor bertindak balas terhadapnya, kata John Glaspy, Jonsson  Comprehensive Cancer Center, University of California-Los Angeles yang tidak terlibat dalam kajian itu. Sasaran itu menjimatkan wang dan telah menjadikan Herceptin dadah yang sangat kuat: terhadap pesakit yang dipilih dengan tumor awal, ia mengurangkan risiko berulang kepada separuh, kata Glaspy.

Mensasarkan ubat-ubatan seperti Herceptin juga menjimatkan sejumlah besar wang, Glaspy berkata. Avastin akan menjadi lebih kurang daripada blockbuster, beliau berkata, jika doktor adalah untuk mengecilkan bilangan pesakit yang mana mereka menetapkan ia.

Kelulusan Avastin pada tahun 2004 dianggap sebagai satu kemajuan besar terhadap penyakit kanser kerana ia berjuang melawan penyakit dengan cara yang berbeza.

Walaupun kimo membunuh sel-sel yang membiak, Avastin menghalang protein tertentu yang membolehkan kanser untuk membina saluran darah yang mereka perlukan untuk merebak dan berkembang.

FDA meluluskan Avastin, yang dibuat oleh Genentech, untuk merawat kanser paru-paru, buah pinggang, otak dan payudara, walaupun kelulusan untuk kanser payudara ditarik balik kerana kebimbangan tentang keselamatan dan keberkesanannya terhadap penyakit itu.

Namun Avastin tidak menyembuhkan kanser, ia memberikan pesakit purata hanya beberapa bulan tambahan untuk hidup.

Pesakit kanser kolorektal yang menambah avastin kepada terapi mereka hidup hampir lima bulan lebih lama berbanding mereka yang mengambil dadah standard, manakala pesakit kanser paru-paru hidup dua bulan lebih lama, kata Arnold. Walaupun Avastin melambatkan pertumbuhan tumor lain-lain kanser, ia tidak menunjukkan untuk meningkatkan kelangsungan hidup.

Arnold berkata kertas kajian terbaru menyatakan risiko Avastin termasuk kanser yang mana ia tidak diluluskan, seperti prostat, pankreas dan subjenis tumor paru-paru. Label Avastin sudah memberi amaran kesan sampingan yang serius, katanya.

Walaupun doktor tidak semestinya tinggalkan Avastin, mereka harus bercakap terus terang tentang risiko, kata Johnson.

Keputusan baru "memaksa kita untuk berfikir panjang dan bersusah payah tentang apa yang kami lakukan terhadap pesakit kami dan bukannya apa yang kami lakukan untuk pesakit kami," kata Johnson. ~ Dipetik dari artikel oleh USA Today
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels