Pages

Sunday, March 10, 2013

Bahaya Statin

Dadah statin menyumbang kepada industri bernilai RM75 bilion setahun.  Statin ditetapkan oleh doktor untuk menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Ia bukan sahaja ubat terlaris dalam kategorinya, tetapi ia turut menyediakan satu senarai kesan sampingan yang hampir tidak berkesudahan yang menyebabkan pengguna yang malang menderita seumur hidup menjalani kos rawatan perubatan yang tinggi. Statin adalah mimpi yang menjadi kenyataan industri Big Pharma.


Apa yang anda dapat dengan ubat statin
Satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal Dadah Kardiovaskular mendapati hampir 900 kajian kesan buruk yang dikaitkan dengan ubat statin. Satu kajian Harvard baru-baru ini mendedahkan peningkatan 50 peratus risiko kencing manis jika anda mengambil ubat statin. Mereka memanggilnya peningkatan risiko yang "kecil". Penyelidik menganalisis data pada lebih 2 juta pengguna dadah statin mempunyai tahap yang lebih tinggi kegagalan fungsi hati, kegagalan buah pinggang, katarak dan kelemahan otot.

Walaupun terdapat manfaat kardiovaskular, kesan buruk lain termasuk: loya, cirit-birit, sakit perut, sakit kepala, ruam, myopathy, masalah tendon, demensia, kemurungan, keletihan yang kronik, penyakit jantung,
tekanan darah tinggi, strok dan neuropati periferal. Kesan sampingan yang lebih serius didapati adalah seperti berikut:

Myositis, keradangan otot. Risiko kecederaan otot bertambah apabila sesetengah ubat-ubatan lain yang diambil dengan penggunaan statin. Sebagai contoh, jika anda mengambil kombinasi statin dan fibrate - satu lagi dadah mengurangkan kolesterol - risiko kerosakan otot meningkat berbanding dengan seseorang yang mengambil statin sahaja.

Paras CPK, atau creatine kinase, enzim otot yang apabila dinaikkan, boleh menyebabkan sakit otot, keradangan ringan, dan kelemahan otot. Keadaan ini, walaupun jarang berlaku, boleh mengambil masa yang lama untuk pulih.

Rhabdomyolysis maut (radang otot melampau dan kerosakan)
Dengan keadaan ini, otot seluruh badan menjadi sakit dan lemah. Otot yang rosak teruk melepaskan protein ke dalam darah yang mengumpul di dalam buah pinggang. Buah pinggang boleh menjadi rosak cuba untuk menghapuskan sejumlah besar kerosakan otot yang disebabkan oleh penggunaan statin. Ini akhirnya boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang atau bahkan kematian.

Apakah manfaat sebenar ubat statin?
Ubat statin kononnya untuk menyembuhkan punca penyakit kardiovaskular. Walau bagaimanapun, analisis kajian yang dilaporkan dalam Jurnal Keputusan Negatif dalam Bioperubatan tahun lepas menyimpulkan bahawa walaupun di sebalik peningkatan besar dalam penggunaan dadah statin, bilangan orang yang mempunyai serangan jantung hanya tidak berkurangan - tetapi sebaliknya semakin meningkat. Tahukah anda bahawa 50 peratus daripada semua serangan jantung pada hari ini adalah dari orang-orang yang mempunyai kolesterol yang normal? Kolesterol adalah hanya tanda-tanda dan bukan punca masalah di sini.

Ubat statin menyekat pengeluaran nutrien penting dalam badan anda, termasuk enzim penting CoQ10, yang penting untuk kesihatan jantung dan fungsi otot. Tahap CoQ10 yang makin berkurangan adalah biasa dengan penggunaan ubat statin dan ia sebenarnya menyebabkan kegagalan jantung!

Ubat statin juga merosakkan hormon berasaskan kolesterol. Ia menyebabkan disfungsi tiroid dan penurunan dalam semua hormon seks. Paras testosteron yang rendah membawa kepada tenaga yang rendah, mengantuk, cepat marah dan kemurungan. Penyelidik mendapati kaitan langsung antara ubat statin dan testosteron yang rendah selepas mengkaji data pada hampir 3.500 lelaki yang datang berjumpa doktor mengadu tentang masalah seksual.

Kini telah ada juga ubat merendahkan kolesterol untuk orang-orang tanpa masalah kolesterol. Crestor telah diluluskan untuk orang-orang yang TIDAK mempunyai kolesterol yang tinggi!

Peter H. Langsjoen, MD berkata, "Kini kita berada dalam kedudukan untuk menyaksikan tragedi perubatan terbesar sepanjang masa - tidak pernah dalam sejarah perubatan secara disedari mencipta kekurangan nutrien yang mengancam nyawa dalam berjuta-juta orang yang sihat ".

Tanda-tanda Amaran statin
Jika anda mengalami mana-mana sendi yang tidak diketahui puncanya atau sakit otot, kelembutan, atau kelemahan ketika mengambil statin, anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera. Wanita hamil atau mereka yang mempunyai penyakit hati yang aktif atau kronik tidak boleh menggunakan statin.

Jika anda mengambil dadah statin, beritahu doktor anda tentang sebarang ubat dari kaunter atau preskripsi, makanan tambahan herba, dan vitamin yang anda sedang ambil atau merancang untuk mengambilnya.

Ubat-ubatan statin yang diluluskan untuk digunakan di Amerika Syarikat termasuk:

    Lipitor
    Mevacor atau Altocor
    Zocor
    Pravachol
    Lescol
    Crestor

Sejak berada di pasaran, statin antara ubat yang paling banyak dipreskripsi di Amerika Syarikat, dengan kira-kira 17 juta pengguna.

Menurut Dr. Mercola, statin disenaraikan sebagai salah satu dari 11 jenis ubat dadah untuk kolesterol yang merbahaya.Di Malaysia, jika anda telah diberikan preskripsi dadah statin oleh doktor, maka bersedialah untuk hari-hari akhir anda.
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

5 comments:

boleh tak bagi pencerahan tentang Collagen Rumpai Laut yang berlambak dipasaran sekarang?

Boleh tak bg kupasan mengenai produk yg mencerahkan kulit.contohnya produk yg mengandungi glutation.dan juga produk yang mengandungi kandungan vitamin c yang melampau lampau tinggi kandungannya sehingga 10 000miligram..sebab saya rasa masyarakat perlu tentang produk2 yg mereka ambil dan kesanya pada kesihatan.terima kasih.

saudara Adib boleh dptkan maklumat ttg kandungan vitamin terlampau tinggi tu dlm Facebook kami ada bincangkan baru-baru ini.

saya pernah mengalami tanda3 kelemahan otot setelah makan simvastatin...lepas tu saya stoped dan hanya ambik.injection vitamin c

Pravastatin tu ubat untuk cholestrol tu ke..? Mcm ni kena stop ni

Labels