Pages

Thursday, March 14, 2013

Kaedah Trial & Error

Tahukah anda bagaimana sistem perubatan zaman moden dilakukan ke atas pesakit kronik? Caranya ialah dengan menjalankan eksperimen pelbagai jenis ubat-ubatan tanpa disedari oleh pesakit itu sendiri. Caranya mudah. Ikuti contoh seperti berikut:

 1. Pesakit A mengidap penyakit A1 datang berjumpa doktor B.
 2. Doktor B memberikan ubat C untuk merawat penyakit A1.
 3. Tetapi ubat C mendatangkan kesan sampingan D kepada pesakit A.
 4. Doktor B memberikan pula ubat E untuk mengawal kesan sampingan D dari ubat C.
 5. Ubat E pula perlu dikawal penggunaannya kerana jika tidak ia akan mendatangkan kesan sampingan F. Untuk mengawal gejala F, doktor memberikan pula ubat G.
 6. Setelah pesakit A memakan ketiga-tiga jenis ubat C, E dan G, pesakit mula merasa gejala H oleh kerana tindakbalas gabungan ketiga-tiga jenis ubat ini di dalam tubuhnya.
 7. Doktor memberikan pula ubat J untuk megawal gejala H.
 8. Ubat J ini pula membuatkan pesakit menjadi lemah (J1), otot-otot berasa sakit (J2), darah tinggi (J3), muntah-muntah (J4) dan pendarahan dalam perut (J5).
 9. Untuk menangani masalah J1, J2, J3, J4 dan J5, doktor tidak ada pilihan lain terpaksa memberikan ubat yang lebih kuat  iaitu ubat K.Ubat K agak merbahaya dan hanya boleh diberikan kepada orang tertentu sahaja setelah mendapat pengesahan oleh doktor.
 10. Setelah memakan kesemua ubat C, E, G, J dan K, pesakit A masih mengadu penyakit A1nya tidak berkurang sebaliknya bertambah teruk kerana semakin banyak gejala kesan sampingan yang dialami.
 11. Akhirnya doktor sudah mati akal dan tidak tahu apa lagi ubat yang patut diberikan kepada pesakit itu. Pesakit semakin menderita malah keadaan dalaman tubuhnya semakin parah setelah mengalami berbagai kesan sampingan dan pendarahan yang tidak boleh pulih buat selamanya (irreversible). Akhirnya pesakit A terpaksa dibiarkan menderita kerana doktor sudah tidak ada jalan penyelesaian untuknya sehingga akhirnya meninggal dunia.
Akhirnya pesakit A mati bukan kerana penyakitnya sebaliknya disebabkan oleh kesan sampingan yang dialaminya kerana memakan ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor.

Perkara di atas adalah contoh yang mudah difahami bagaimana kaedah doktor-doktor konvensional merawat pesakit kronik. Ia hanya gambaran satu demi satu jenis ubat sahaja, realitinya lebih teruk lagi. Biasanya mereka akan memberikan lebih dari 4 atau 5 jenis ubat sekaligus secara tidak perlu.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

2 comments:

dah tu nak buat macam mana kalau jatuh sakit??

Labels