Pages

Sunday, March 31, 2013

Bagaimana Gula Diproses

Proses menghasilkan gula

Gula Organik
-------------------
1. Tebu diperah dan dicampur dengan limau
2. Cecair dikurangkan melalui penyejatan, maka kristal akan diputar dalam emparan untuk memisahkan
3. Dibiarkan kering

Kristal gula yang terhasil adalah agak coklat, kerana kehadiran molasse.
Tidak ditapis. Kandungan mineral dikekalkan.

Gula Putih (White Sugar)
------------------------------------
4. Prosesnya sama seperti di atas, tetapi kemudian Sulfur Dioksida digunakan sebagai bahan peluntur
5. Kemudian, asid fosforik (digunakan dalam penyingkiran karat) dan kalsium hidroksida (digunakan dalam mortar, plaster, rawatan kumbahan, pad brek, racun perosak) digunakan untuk menyerap kotoran
6. Ditapis melalui karbon. Kandngan mineral dikeluarkan.
7. Dikristalkan di dalam vakum, beberapa kali
8. Dibiarkan kering

Gula Perang (Brown Sugar)
---------------------------------------
9. Proses sama seperti di atas, tetapi akhir sekali molasse yang dikeluarkan dalam proses sebelumnya ditambah kembali

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

3 comments:

Bagaimana pula dengan gula merah ? Jenis yang hancur itu ?

Gula Organik terlampau mahal. Pilihan saya tak letak gula langsung. Sekali kala saya gunakan 'gula melaka asli' (gula kelapa bentuk batang) ini pun susah nak dapat stok.

gula organik mmg mahal sbb ia bukan barang kawalan kerajaan. tp penggunaannya perlu dikurangkan, jgn gunakan spt mana gula putih. kurangkan kuantitinya. kalau diod check kat Facebook TSM, kat sana byk info termasuk ttg gula merah (sy pasti yg dimaksudkan ialah gula melaka)

Di Johor, Gula Melaka dan Gula Merah adalah dua jenis gula yang berbeza.

Gula melaka berasal dari nira kelapa dalam bentuk batang tu.

Gula melaka tiruan dibuat dari campuran gula pasir dengan gula merah.

Gula merah datang dari gula tebu belum diproses. Orang EM panggil 'molasses'.

Labels