Pages

Wednesday, February 20, 2013

Detox: Sembunyikan Kebenaran Demi Keuntungan

Sejak awal lagi kami sudah mengagak bahawa artikel tentang detox terapi kaki bakal mendapat sambutan 'hangat' dan respon yang berbeza-beza tetapi seperti isu rokok dan e-cig, mereka yang mempertahankannya ialah orang-orang yang terlibat secara langsung dalam perniagaan itu sendiri seperti penjual cecair nikotin dan pengusaha pusat terapi.

Artikel ini juga mengikuti dengan rapat jumlah pengunjung paling ramai selepas artikel tentang e-cig.

Pertama sekali, kami ingin mencabar pengusaha-pengusaha pusat terapi ion kaki agar mengeluarkan atau menunjukkan kepada kami testimoni pelanggan dengan bukti yang saintifik serta diperakui oleh doktor atau pengamal perubatan yang bertauliah yang mengatakan pelanggan itu ialah seorang bekas pesakit kronik yang pernah menjalani rawatan intensif dengan doktor konvensional dan seterusnya sembuh dari penyakit kroniknya setelah menjalani rawatan terapi ion kaki dengan disaksikan dan disahkan oleh doktor yang pernah merawatnya. 

Kedua, kami ingin tunjukkan kepada pembaca semua berapa banyak wang yang dapat dijana oleh pengusaha pusat detox terapi kaki dalam masa sebulan seperti berikut:

Andaikan seorang pengguna dikenakan bayaran RM10 untuk setengah jam (30 minit) rawatan
Katakanlah sebuah pusat detox menyediakan 20 kolam rawatan
anggap saja hanya 5 orang datang membuat rawatan dalam 1 masa iaitu 5 kolam untuk setengah jam (25%)
katakanlah pusat detox beroperasi dari 10 pagi hingga 10 malam  (12 jam) dan anggap saja separuh dari 12 jam ada pelanggan yang penuh iaitu 6 jam  - 360 minit = 12 kolam (50%)

RM10 x 5 orang x12 kolam x 30 hari = RM18,000

Itu hanya dikira 25% jualan dari 20 kolam. Kalau kira 50% jualan dari 20 kolam, ia sudah mencecah RM36,000 sebulan. Bagaimana kalau 75% keuntungan? Ya, sebanyak RM54,000 sebulan. Keuntungan yang boleh menyaingi perniagaan cyber-cafe.

Dengan pendapatan sebegini dalam masa sebulan, dengan mudah mereka dapat membayar sewa premis dan memperolehi margin keuntungan yang besar.

Dan sudah tentu dengan memperolehi pendapatan besar sebegini secara berterusan tetapi apabila tiba-tiba cuba dipintas oleh orang lain atau cuba digagalkan oleh faktor-faktor lain seperti artikel detox di TSM, sudah tentu mereka akan melenting dan merasa sangat marah dan menuduh kami cuba membuat fitnah, berfikiran cetek dan sebagainya padahal kami telahpun melakukan ujian terlebih dahulu sebelum membuat dakwaan. Malah kami sendiri telah hadir sendiri ke pusat detox terapi ion beberapa kali dan membuat penelitian tentang hasilnya malangnya tidak mendapat sebarang tanda-tanda positif. Malah semua orang boleh memperolehi maklumat dan hasil yang negatif tentang detox terapi kaki dari berbagai sumber di internet, bukan hanya di TSM. Kenapa mereka terlalu marahkan kami? Mungkin disebabkan TSM dipersembahkan dalam Bahasa Melayu dan mampu mempengaruhi ramai bakal pelanggan-pelanggan detox terapi kaki dari kalangan pembaca-pembaca Melayu yang kurang cerdik dalam English language maka dengan sebab itu mereka tidak pernah menemui maklumat yang sama dari laman-laman web luar negara.

Manusia apabila sudah memperolehi wang yang besar, mereka mudah terpedaya dengan tipu muslihat syaitan dan akhirnya menjadi tamak dan sanggup menyembunyikan kebenaran demi memperolehi keuntungan berlipat kali ganda.

Kami amat menyokong perniagaan yang berjaya tetapi biarlah perniagaan itu dijalankan dengan jujur tanpa menipu pengguna. Banyak lagi bentuk perniagaan lain yang boleh diceburi selain dari membuka pusat terapi ion kaki yang tidak pernah dibuktikan secara saintifik keberkesanannya. Hasilnya masih diragui malah belum selesai diperdebatkan di peringkat antarabangsa.

Niat kami bukan untuk membunuh perniagaan orang lain tetapi semata-mata untuk menyelamatkan pengguna dari tertipu. Itulah tujuan asal TSM diwujudkan. Kami menafikan sekeras-kerasnya tuduhan kononnya kami memfitnah atau merosak atau menjatuhkan sesuatu perniagaan. Kami tidak berniaga apa-apa produk. Kami tidak menjana apa-apa keuntungan. Jika kami juga berniaga produk yang menyaingi produk terapi ion, mungkin tuduhan mereka beralasan. Ironiknya, kami hanya penulis dan aktivis yang mengkaji tentang produk pengguna. Tiada sebab untuk kami memfitnah atau menjatuhkan perniagaan orang lain.

Setengah manusia berada dalam denial syndrome. Mereka tidak mahu menerima kenyataan tentang betapa hodohnya diri mereka sendiri. Betapa mereka telah 'dirasuk' oleh sikap tamak dan mempertuhankan wang ringgit.

Tujuan kami cuma satu - sedarkan pengguna agar jangan tertipu dengan produk palsu dan merosakkan pengguna itu sendiri. Wang anda akan dihabiskan secara sia-sia tanpa mendapat apa-apa faedah kesihatan.

Berikut bukti-bukti penipuan yang boleh disaksikan di Youtube:
Lihatlah sendiri adakah carrot itu mengandungi toksin yang banyak sehingga mengeluarkan warna coklat gelap dan adakah carrot itu juga mengalami kerosakan buah pinggang dan pundi kencing?

Jika sudah ada terlalu banyak video yang begitu skeptikal tentang terapi ion kaki ini, bagaimanakah anda mampu menerangkannya?


- Artikel oleh The Secret Medicines

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

Labels