Pages

Saturday, February 23, 2013

Khasiat Cuka Epal Organik

Apple cider vinegar atau dikenali sebagai ACV adalah sejenis cuka yang dibuat dari epal dan warnanya dari kuning pucat hingga warna seperti amber. ACV telah digunakan dalam masakan dan perubatan sejak zaman purba lagi. Tulisan Assyria kuno (antara teks tertua di dunia) merujuk ACV untuk merawat sakit telinga. Hippocrates, yang sering digelar 'bapa perubatan moden' juga pernah didapati menetapkan ACV sebagai sebahagian kaedah rawatan. Juga disebut dalam banyak teks zaman dahulu yang menyatakan sebagai penawar untuk berbagai jenis penyakit.

Epal diketahui mempunyai pelbagai faedah kesihatan kepada kita. Ia mengandungi semua nutrien penting, termasuk pektin, vitamin, serat dan mineral. Maka ungkapan yang mengatakan 'sehari makan sebiji epal menjauhkan diri anda dari doktor' memang tepat sekali. Ramai yang menganggap ACV adalah penyediaan terbaik dari buah epal.

ACV organik mengandungi ibu cuka (enzim berlendir yang terapung dalam cuka epal yang tidak dipastur) yang membuatkan cuka kelihatan seperti membeku. Ia adalah hasil pertumbuhan bakteria asetik yang menukarkan alkohol kepada cuka. Kebanyakan ACV yang anda dapati di kedai-kedai dan pasaraya telah dipastur dan ditapis. Ini memusnahkan ibu cuka dan lain-lain nutrien yang membuatkan ia tidak memberi apa-apa khasiat kecuali sebagai penambah perisa masakan. Kebanyakan daripada cuka ini dibuat daripada epal yang ditanam secara komersial menggunakan baja kimia dan racun perosak merbahaya.

Jika terdapat ibu cuka (biasanya pada botol ACV dilabelkan dengan perkataan 'with the Mother'), ia menandakan kehadiran faedah kesihatan yang tidak terkira. Ia menguatkan sistem pertahanan tubuh. Secara khususnya, ia membantu peredaran darah dengan penipisan sel darah dan memerangi kolesterol jahat, menghapuskan deposit mineral yang bertanggungjawab terhadap pembentukan asid urik yang menyebabkan penyakit arthritis.

Apabila diambil setiap pagi, ACV bertindak sebagai anti-bakteria dan anti-kulat. Ia juga boleh digunakan untuk membersihkan luka. Apabila disapu pada kulit, ia boleh melegakan gatal-gatal dan ruam.

ACV juga boleh membantu menurunkan berat badan. Ia membantu mengurangkan lemak berlebihan di dalam sel-sel dan mengurangkan selulit. Adalah sangat baik jika mengamalkan kira-kira dua sudu teh ACV setiap pagi dicampurkan dengan segelas air dan sedikit madu lebah untuk mengurangkan rasa masam cuka. 

Begitulah sebahagian dari manfaat yang didaapati dari ACV. Tetapi untuk mendapat khasiat yang sebenar, selain memastikan ia organik, anda mestilah memilih ACV yang mengandungi 'Mother' atau ibu cuka. Kehadiran bahan berlendir atau ketulan-ketulan yang kelihatan di dalam botol memberitahu pengguna bahawa ia mengandungi ibu cuka. Ia mungkin kelihatan meloyakan tetapi ia tidak memudaratkan jika dimakan. Inilah kaedah detox yang sebenar dan berkesan, bukan dengan merendamkan kaki ke dalam larutan garam dan melalukan arus elektrik.


Gambar menunjukkan perbezaan dua jenis ACV, yang di atas adalah jenis ORGANIK jenama Solana Gold dan BRAGG yang mengandungi 'mother' berwarna pekat manakala di bawah ini BUKAN ORGANIK yang telah ditapis berwarna jernih keemasan.  

Untuk panduan pembaca sekelian, ACV jenama Solana Gold dan BRAGG adalah disyorkan kerana kedua-duanya ACV ORGANIK dan boleh ditemui di rak barangan organik di pasaraya Jusco/AEON di seluruh negara. Harga untuk botol setengah liter hanya RM12.  Kedua-duanya diimport dari AS.

Elakkan dari membeli ACV murah tanpa perkataan 'with the Mother' seperti di bawah.

















............................................................................................

Status ACV Dalam Islam
Dalam dunia Islam, masih terdapat percanggahan pendapat di kalangan ulama tentang status halal haram ACV. Ini kerana ia bermula dari perahan kemudian menjadi alkohol lalu selepas itu berubah pula menjadi cuka. Memandangkan ia TIDAK MEMABUKKAN sebaliknya mendatangkan lebih BANYAK KHASIAT dan FAEDAH kesihatan, kenapa ia perlu diharamkan.  Yang pasti, produk terakhirnya ialah dalam bentuk cuka, bukan lagi dalam keadaan alkohol. Pihak TSM mengambil pendirian dan percaya kepada pendapat ulama yang mengatakan ianya adalah HARUS.

Ada terdapat banyak riwayat Rasulullah berkenaan cuka. Berikut antara riwayat yang pernah diceritakan oleh para sahabat;
"Cuka adalah kemudahan bagi manusia" Diriwayatkan oleh Muslim

"Allah telah meletakkan berkat dalam cuka, ia digunakan oleh para nabi sebelum aku", diriwayatkan oleh Aisyah, Muslim dan Ibnu Maja
Daripada Jabir r.a :
"Bahawa Nabi s.a.w pernah menanyakan lauk kepada keluarganya, lalu mereka menjawab: 'Kami tidak memiliki apa-apa, selain cuka'. Baginda pun lalu minta diambilkan, lalu makan dengan berlauk cuka. Baginda bersabda: 'Sebaik-baik lauk adalah cuka, sebaik-baik lauk adalah cuka! "
(Hadith riwayat Muslim no.2052)
- Artikel oleh The Secret Medicines

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

11 comments:

apa pendapat tuan tentang cuka kurma

cuka kurma adalah produk tradisi timur tengah. adakah ini jenis cuka yang digemari oleh Rasulullah? mungkin ya mungkin tidak. kami tidak ada byk maklumat tentangnya. tapi apa saja jenis cuka yg dihasilkan dari buahan, seeloknya biarlah organik dan tidak dicampur dgn bahan lain

Tuan TSM, memandangkan dalam artikel ini ada dinyatakan cuka boleh menolong turunkan berat badan. Mihon pendapat tuan waktu sesuai minum air cuka + madu tersebut. Adakah semasa perut kosong waktu pagi @ waktu selepas makan pagi? Ataupun sebelum makan malam @ selepas makan malam?

jgn anggap ia sbg ubat. ia boleh diminum bila-bila masa. tp masa terbaik ialah pagi lepas bangun tidur dan malam sebelum masuk tidur. ingat, ia cuka epal, bkn cuka biasa buatan.

Salam,
Minumlah setengah jam sebelum memakan apa-apa diwaktu pagi selepas bangun tidur.Saya telah meminum cuka epal 1 penutupnya+3 ke 4 titisan lemon+1 sudu kecil madu Tualang Hutan+segelas air suam mineral water.
Seminggu saya minum....berat badan berkurangan sikit...sahaja(mama yg bagitau)saya juga rasaka sakit sendi bahagian pergelangan kaki dan lutut hilang.
Kemudian saya cuba tak minum 2 hari.....sakit sendi datang lagi selepas 2 hari tak minum. Saya minum lagi....dan sakit sendi hilang semula.
Oh ya satu lagi kebaikkannya.... selepas minum ini....perut anda akan tahan lapar dan melawaskan pembuangan air besar.
Tapi memang inya berkesan ; juga tuk awek muda :)
Itulah perkongsian saya tentang Apple Cider Vinegar yang saya lalui baru-baru ini 2/6/2013.
Selamat Mencuba....

saya ada beli cuka epal organik tp xde tulis come with mother sbb ade jenis tu jer..dan ia xde serdak2 putih/lendir..adakah kasiat & kesannya sama spt yg brand bragg tu..saya ambil utk cuba turunkan berat badan..

Saya ada beli cuka organik tp xde tulis come with mother & xde pati/serdak2 yg cam brand BRAGG tu..sama ke?

aslmkum...sy ingin bertanya..boleh x cuka epal ni diletakkan dibahagian atas kelopak mata..sbb aanak buah saya sering mengosok mata hingga jadi bengkak..ank buah tu baru umur 9 bulan..tqvm

mungkin x sesuai sbb takut masuk ke dlm mata dan mata akan pedih.

salam tuan boleh komen sikit artikel mengenai cuka epal ni.

http://sumansutra.wordpress.com/apakah-cuka-apel-bagus-untuk-kesehatan/

Boleh saya tahu adakah produk apple cider ini mendapat status halal oleh JAKIM?

Labels