Pages

Thursday, February 21, 2013

Berita Buruk Untuk Penggemar Soya

Penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Harvard mendapati bahawa lelaki yang kerap makan walaupun sejumlah kecil makanan berasaskan soya mempunyai 41 juta kurang sperma per mililiter berbanding lelaki yang tidak makan soya.

Ironinya, 99 lelaki yang mengambil bahagian dalam kajian itu telah menjadi pesakit di klinik kesuburan lelaki yang tidak dapat mengandung pasangan mereka. Saintis mengesan tabiat makan mereka selama enam tahun, pada 15 jenis makanan berasaskan soya.

Ia ternyata makan hanya sedikit serendah 4 auns tauhu atau minum secawan susu soya setiap hari menyebabkan bilangan sperma lelaki menurun.

Soya dipenuhi dengan fitoestrogen, sebatian berasaskan tumbuhan di mana tubuh anda merawat seperti hormon wanita. Ini tergolong dalam kelas "mimik estrogen" yang boleh membuatkan dada lelaki membesar - malah meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk kanser prostat.

Ini adalah kajian terbesar yang pernah dilakukan untuk melihat penggunaan soya dan kualiti sprema. Jadi ia meninggalkan persoalan sama ada atau tidak fitoestrogen dalam soya boleh menjejaskan kesihatan reproduktif lelaki.

Ia juga membuktikan buat kali pertama bahawa produk soya walaupun tradisional menimbulkan ancaman. Tauhu dan tempe, sebahagian daripada diet tradisional Asia, akan mempunyai kesan negatif yang sama seperti produk soya yang diproses seperti minyak kacang soya.

Jadi jika anda mahu melindungi diri dari serangan terhadap kejantanan anda, di sini ada beberapa cadangan:

Kawal pengambilan soya anda. Ingat, walaupun sedikit, ia mampu untuk mengurangkan jumlah sperma anda. Sedikit serendah 115 gram, atau kira-kira empat auns tauhu, dalam suatu hidangan.

Periksa label. Bahan-bahan yang berasaskan soya tersembunyi dalam pelbagai jenis makanan, dari barangan dibakar untuk kuah salad. Berikut adalah nama-nama kegemaran industri makanan berasaskan soya yang anda harus elakkan:

• tepung soya

• soya terisolasi

• protin soya

• minyak kacang soya

• protin sayur-sayuran

• lemak sayuran

• minyak sayuran

• gam Xanthan

Makan makanan yang sesuai bagi seorang lelaki. Mereka yang makan banyak soya fikir mereka sedang membuat pilihan yang sihat dengan mengelak protin daging. Mereka juga mahu kekal langsing. Kedua-duanya merupakan idea yang baik. Tetapi hakikatnya ialah anda tidak perlu mengelakkan daging untuk kekal sihat. Malah, daging organik, rumput-makan sumber akan membantu anda untuk membuang lemak, membina otot, dan meningkatkan testosteron keseluruhan dan tahap hormon pertumbuhan.

Satu persoalan yang mungkin ditanya oleh pembaca yang ragu, 'bagaimana orang Asia di mana soya adalah makanan ruji malah berjaya mempunyai anak yang ramai - jika soya begitu berbahaya kepada kesuburan lelaki. Jawapannya mudah. Mereka tidak makan soya seberapa banyak yang anda fikir.

Malah penyelidikan industri soya sendiri menunjukkan bahawa di tempat-tempat seperti China, Indonesia, Korea, Jepun, dan Taiwan, orang makan hanya 9,3-36 gram sehari. Itulah masih rendah berbanding 115 gram tauhu dalam kajian di atas.

Artikel ini dipetik dan diterjemah dari laman web Alsearsmd.com. Pendapat di atas tidak semestinya menggambarkan pandangan rasmi TSM. 
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels