Pages

Monday, January 21, 2013

Sejarah & Asal Usul Rokok

Tembakau
Tembakau ialah sejenis tanaman yang daunnya berwarna hijau di tanam di kawasan panas dan lembap. Selepas daunnya dipetik, ia diproses menjadi rokok.

Nikotin
Nikotin ialah salah satu dari lebih 4,000 jenis bahan kimia yang terdapat di dalam asap rokok. Ada yang mengatakan nikotin berasal dari tembakau tetapi sebenarnya tidak. Nikotin adalah bahan asing yang ditambah kepada rokok sebagai penambah perisa dan agen ketagihan. Nikotin berfungsi untuk menambah ketagihan kepada perokok dan menjadikan ia suatu tabiat luar kawal. Sekali ia memasuki salur darah, ia akan menjadikan tubuh kita semakin memerlukannya setiap masa. Ia menjadikan nikotin ini suatu bentuk dadah. Disebabkan nikotin disebut sebagai dadah perangsang, ia mempercepatkan sistem saraf dan membuatkan kita rasa seperti dibekalkan lebih tenaga. Ia juga menyebabkan jantung berdegup lebih kencang dan meningkatkan tekanan darah.

Sejarah Tembakau
Sejarah tembakau bermula di Amerika. Penduduk asli Amerika (orang-² Red Indian) dikatakan mula menanam tembakau sejak lebih dari 900 tahun sebelum Masehi. Mereka menyedut asap tembakau untuk upacara keagamaan dan juga tujuan perubatan. Mereka tidak menghisap setiap hari seperti manusia hari ini. Sekitar abad ke-16, tembakau dikatakan mula ditanam secara besar-besaran di Virginia, Amerika Utara untuk tujuan komersial. Wang dari perniagaan tembakau ini dikatakan membantu revolusi Amerika menentang England.

Bermula di penghujung abad ke-17, ramai orang sudah mula menydut asap tembakau dalam kuantiti yang kecil. Ada yang menggunakan cerut atau digulung dalam daun. Secara purata, mereka menghisap 40 rokok setahun.

Pada 1881, James Bonsack mencipta mesin menggulung tembakau dan boleh menghasilkan sehingga 120,000 batang rokok sehari. Selepas itu, dia bekerjasama dengan James Duke untuk membina kilang rokok yang boleh menghasilkan 1 bilion batang rokok setahun. Pek pertama yang dijual  dipeketkan di dalam kotak dengan gambar kad besbol dan diberi nama Duke of Durham. Duke memulakan syarikat gergasi tembakau di Amerika diberi nama American Tobacco Company.

American Tobacco Company menjadi syarikat rokok yang berkuasa sehingga awal 1900-an. Beberapa syarikat rokok lain mula wujud sejak itu. Pada 1902, Philip Morris memperkenalkan rokok Marlboro. Pada walnya, rokok dipasarkan untuk golongan lelaki sahaja.

Semasa Perang Dunia I dan Perang Dunia II, askar-askar diberi rokok percuma setiap hari. Selepas Perang Dunia II, produksi rokok yang semakin berkembang membuatkan golongan wanita juga turut ingin merasa kenikmatan merokok.

Produksi rokok mencecah 300 bilion setahun. Sejak Perang Dunia II, telah ada 6 syarikat gergasi rokok di Amerika iaitu Philip Morris, R.J. Reynolds, American Brands, Lorillard, Brown & Williamson dan Liggett & Myers (L&M).

Mereka menjana berbilion US dolar menjual rokok ke Amerika dan seluruh dunia.

Pada 1964, Ketua Doktor di Amerika menulis satu laporan tentang bahaya menghisap rokok. Beliau menulis, kandungan nikotin dan tar di dalam rokok menyebabkan kanser paru-paru. Pada tahun berikutnya, Kongres meluluskan Akta Pengiklanan & Pelabelan Rokok. Ia memerlukan setiap pek rokok mesti mengandungi amaran tertulis "Cigarettes may be hazardous to your health."

Pada 80-an, syarikat-syarikat rokok mula mengeluarkan rokok rendah tar dan rendah nikotin untuk mengembalikan keyakinan perokok supaya terus merokok dan memilih produk mereka. 

Tetapi pada masa yang sama, kerajaan tempatan, syarikat swasta dan lain-lain mula mengambil langkah menghadkan kawasan merokok di tempat-tempat awam. Syarikat rokok juga tidak dibenarkan mengiklankan rokok di TV dan radio. Pada 1990, kebanyakan syarikat penerbangan juga tidak membenarkan merokok dalam penerbangan yang mengambil masa 6 jam atau kurang. Cukai terhadap rokok juga dinaikkan.

Memandangkan tekanan yang dikenakan ke atas syarikat rokok untuk menjual produk mereka di negara sendiri, mereka beralih ke luar negara. Kini syarikat-syarikat ini memiliki ladang tembakau di Afrika, Brazil, Paraguay, India, Pakistan, Filipina, Greece, Thailand dan Republik Dominica. Lima puluh peratus (50%) dari jualan syarikat rokok Amerika pergi ke negara-negara Asia seperti Thailand, Malaysia, Korea Selatan, Filipina dan Taiwan. 30% jualan pergi ke Eropah dan Timur Tengah. 

Sistem Kapitalis

Amerika Syarikat mempunyai sistem kapitalis dalam urusan ekonomi. Di bawah sistem ini, seorang atau lebih berkumpul dan membentuk sebuah syarikat untuk menghasil dan menjual produk. Mereka lakukan ini untuk menjana wang. Wang yang diperolehi selepas membayar semua bil-bil dan perbelanjaan disebut keuntungan bersih.

Menjual produk ke luar negara disebut export. Membeli produk dari luar negara pula disebut import. Apabila syarikat atau kerajaan mengeksport lebih dari apa yang mereka import, mereka memiliki surplus pertukaran. Ini satu lagi cara menyebut keuntungan. Begitu juga sebaliknya, apabila mengimport lebih dari apa yang dieksport, mereka akan mengalami pertukaran defisit. Defisit bermaksud hutang atau wang yang dipinjam dari seseorang.

Sepanjang sejarah, syarikat-² rokok telah memiliki surplus yang banyak. Ini adalah satu dari sebab utama mengapa mereka ini sangat penting kepada ekonomi Amerika. Pada 1992, industri tembakau memperolehi surplus sehingga $5.65 bilion dolar. Pada pertengahan tahun 1992, eksport tembakau melebihi $2 bilion dari jumlah import. Cukai yang banyak dibayar oleh syarikat rokok kepada kerajaan Amerika membekalkan wang yang banyak untuk kerajaan Amerika. Philip Morris sahaja membayar $4.5 bilion cukai. Ia merupakan pembayar cukai terbesar di Amerika pada 1992. (pada 2011, untung bersih syarikat Philip Morris diisytiharkan sebanyak USD8.59 bilion.)

"Kami ada rakan kongsi terbaik di seluruh dunia; iaitu kerajaan-kerajaan pemerintah. Di kebanyakan negara, ia sangat penting untuk kerajaan untuk memungut cukai ke atas produk (rokok) yang kami jual." - begitu menurut kata David E.R. Dangoor, Naib Presiden Philip Morris International (1994)

Satu sebab penanaman tembakau menjana keuntungan yang tinggi ialah  kerana kosnya yang rendah. Kebanyakan penghasilan rokok menggunakan kaedah automasi dan tidak memerlukan ramai pekerja.

Mereka sangat besar dan amat berkuasa. Tiada laporan perubatan tentang bahaya rokok dan undang-undang menghalang pengiklanan telah berjaya menjatuhkan mereka. Perokok terus merokok. Mereka masih mampu menjana keuntungan yang tinggi dengan membeli syarikat-syarikat bukan pengeluar rokok di Amerika dan menjual rokok ke negara luar Amerika.  

bersambung...     - Artikel oleh The Secret Medicines

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

1 comments:

mohon izin utk sy masukkan entry ini dalam blog sy..

Labels