Pages

Wednesday, January 9, 2013

Gelang Magnetik: Suatu Bentuk Penipuan

Tidak berapa lama dahulu, ramai jurujual yang berjaya menjual gelang magnetik yang kononnya mempunyai caj ion yang mampu memberi keseimbangan, menyembuhkan penyakit, melegakan kesakitan atau apa saja yang mereka dakwa.

Bakal pengguna diuji dengan mendedahkan kelemahan yang ada pada  tubuh pengguna (biasanya pada lengan) sebelum menggunakan gelang magnetik, menolak badan anda ke satu sisi buat kali pertama. Tubuh anda menerima rangsangan dan ia memang membuktikan tubuh anda lemah dan tidak seimbang pada kedudukannya. Otak pula menerima tindakbalas ini dan akan menyesuaikan tindakan susulan untuk menentang tindakan yang sama jika ia berlaku lagi buat kali kedua. Kemudian dipakaikan gelang magnetik dan mereka uji di tempat yang sama, pada ketika ini  otak anda telah bersedia untuk memberikan tindakbalas perubahan untuk menerima rangsangan yang sama untuk menunjukkan kedudukan anda teguh dan seimbang. Sejak anda dipakaikan gelang itu, ia telah mengiringi fikiran anda untuk berfikir dan percaya bahawa ia adalah kesan dari gelang yang anda pakai. Selepas itu, anda percaya gelang itu mempunyai kuasa tertentu atau penyembuh terhadap tubuh anda.  Semudah itu!

Inilah yang dipanggil placebo effect. Menyembuh secara minda. Hasil dari ujian buat kali kedua adalah setelah minda anda diberitahu apa yang akan berlaku dan otak membuat persiapan untuk menghadapinya.

Pengguna yang tidak menyedari akan mudah terpedaya dengan kaedah ini dan akhirnya percaya bahawa gelang itu mampu memberi kekuatan tenaga dan keseimbangan tubuh.

Malang sekali itu semua tidak benar. Walaupun ramai selebriti memakai gelang magnetik malah menjadi duta kepada produk ini, ia langsung tidak memberi kesan kepada tubuh anda - kecuali jika anda percaya kepada gelang itu mempunyai kuasa sakti.  

Satu lagi dakwaan palsu penjual ialah bahawa gelang magnetik mampu meningkatkan perdaran darah dengan mempengaruhi besi-besi dalam sel darah. Jika perkara ini benar, seseorang yang menjalani ujian MRI sudah pasti akan meletup tubuhnya kerana kuasa magnetik yang kuat dalam mesin ini. Oleh itu, mengapa ia membuatkan anda percaya bahawa gegelang magnetik yang mempunyai beberapa butir kecil magnet di tangan mampu melakukan sesuatu terhadap aliran darah dalam tubuh anda?

Pada 2010, sebah syarikat pengeluar gelang magnetik terpaksa menarik balik dakwaan mereka kerana tidak dapat dibuktikan secara saintifik untuk menyokong dakwaan itu. Malah syarikat ini menghadapi tuntutan di mahkamah kerana membuat pengiklanan palsu dan penipuan.

Gunakan 'Otak' Untuk Sembuhkan Diri Sendiri, Bukan Gelang
Pengeluar dan penjual mendakwa gelang magnetik mampu meningkatkan keseimbangan tubuh, menambah kesihatan dan perubahan fisiologi. Bagaimanapun, sehingga hari ini tiada bukti saintifik yang dapat membuktikan dakwaan mereka. Mereka yang memakia gelang ini dan percaya ia mampu memperbaiki kesihatan hanya terpedaya dengan pemasaran licik yang digunakan untuk meyakinkan pelanggan.

Sangat malang ramai pengguna mempunyai pemikiran sedemikian rupa dan percaya kesihatan boleh diperbaiki dengan cepat dan mudah hanya dengan memakai gelang magnet. - Artikel oleh The Secret Medicines

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels