Pages

Monday, January 28, 2013

E-Cig: Ramai Sudah Jadi Doktor

Perkembangan dan sambutan hangat terhadap e-cig telah mencipta suatu fenomena baru bila ramai di kalangan penjual dan pengguna e-cig sanggup mengaku mereka berkebolehan seperti doktor untuk mengeluarkan kenyataan bahawa e-cig 'lebih selamat' dari rokok tembakau.

Padahal, FDA Amerika dan saintis di Eropah hanya baru menjalankan kajian secara kecil-kecilan dan dari kajian itu mereka menemui kesan negatif ke atas paru-paru pengguna e-cig. FDA telah mengeluarkan amaran kepada 5 syarikat pengeluar e-cig bahawa apa yang mereka dakwa terhadap produk mereka tidak dapat dibuktikan. Beberapa kandungan yang ditemui di dalam cecair vapor e-cig tidak ada beza dengan apa yang terkandung di dalam rokok tembakau berjenama. Ia terdiri dari bahan-bahan karsinogen (penyebab kanser).

FDA mengkategorikan e-cig sebagai dadah. Buat masa ini belum ada kajian secara menyeluruh dijalankan ke atas produk e-cig. Tetapi sudah ada pihak yang berani mengeluarkan kenyataan bahawa 'e-cig selamat'. Atas dasar apa mereka mendakwa sedemikian? Adakah orang-orang ini telah menjalankan kajian yang menyeluruh mengatasi FDA dan saintis-saintis di Eropah? Sejak bila orang-orang ini mendapat gelaran doktor?
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels