Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Tuesday, November 27, 2012

Piramid Makanan: Berdasarkan Kajian Terbaru Dan Sains

Meneroka di laman-laman web antarabangsa, saya menemui satu laman web sebuah sekolah bernama Harvard, School of Public Health yang menjalankan kajian berkaitan kesihatan dan pemakanan orang awam.

Apa yang menarik tentang laman ini, ia menunjukkan rajah piramid makanan yang sama sekali berbeza dengan piramid makanan yang diajar di sekolah di negara ini. Dalam rajah piramid Harvard, ia lebih menekankan pemakanan bijirin penuh (whole grain), kurangkan makanan putih, mencadangkan makan lemak yang sihat dari buah zaitun dan canola. Lemak ini dicadangkan sebagai makanan kedua terbanyak perlu diambil oleh orang ramai. Berbeza dengan rajah piramid yang kita kenali, iaitu tidak langsung senaraikan lemak ini dalam senarai makanan yang perlu diambil.

Dalam rajah Harvard juga, mereka membuang makanan bijirin putih dan susu yang tersenarai dalam rajah piramid tradisional sebagai makanan paling banyak perlu diambil. Ia digantikan dengan senaman dan strategi mengawal berat badan Ini mungkin disebabkan banyak penemuan terbaru mendapati makanan putih yang dibilas dan susu yang diproses secara melampau tidak lagi sesuai diambil oleh manusia.  

Ini membuktikan Harvard sentiasa menjalankan kajian mengikut perkembangan zaman. Saya tidak mahu bercerita lebih panjang tentang rajah piramid Harvard, anda boleh klik pada pautan yang saya beri di bawah ini dan baca seterusnya maklumat yang mereka sediakan.

.      >>> Harvard

Boikot Syarikat Halang Label GMO

Tahukah anda bahawa kebanyakan jenama barangan  pelbagai kegunaan seperti penjagaan diri dan kegunaan harian adalah milik sebuah syarikat gergasi tunggal. Syarikat ini merupakan syarikat yang besar dengan hampir 2 bilion orang menggunakan produk mereka setiap hari. Syarikat itu ialah Unilever.

Unilever telah meny7umbang sebnyak hampir ½ juta dolar (RM1.5 juta) untuk kempen menghalang undang-undang melabelkan GMO (Prop37) pada bungkusan produk yang mengandungi bahan teknologi genetik.

Syarikat seperti ini sepatutnya dipulaukan dan elakkan dari menggunakan produk mereka.

Berikut adalah jenama-jenama milik sebuah syarikat iaitu Unilever dan anda mungkin pernah mengggunakan salah satu dari jenama ini.

Axe - deodoran, gel rambut, personal care
Bertolli - spread, sos,
Brylcreem - krim rambut
Cif - pencuci lantai, pinggan mangkuk, bilik mandi
Clear - syampu
Comfort - kondisioner fabrik
Dove - pencuci muka
Knorr - makanan
Lipton - teh
Lifebuoy - sabun
Lux - sabun
Pond's - pencuci muka
Rexona - personal care
Sunlight - sabun pencuci pinggan
Sunsilk - syampu
Vaseline - losyen kulit
Wall's - ais krim

Selain itu, Pepsico, syarikat pembuat minuman berkarbonat adalah penyumbang terbesar kepada kempen menghalang label GMO dikuatkuasakan.  Pepsico menyumbang 2.5 juta dolar untuk menyatakan 'TIDAK' kepada Prop37.

Di bawah ini antara syarikat lain yang campur tangan dalam menghalang peraturan label GMO dan memberi sumbangan kepada kempen menolak peraturan baru itu;

Kraft - sumbangkan 2 juta USD
Coca-Cola Company - sumbang sebanyak 1.7 juta USD
Kellog's - 0.8 juta USD
Smucker's - 0.5 juta USD

Labels