Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, November 12, 2012

Kandungan Makanan Paling Teruk

Ramai orang apabila disebut tentang gemuk, mereka akan segera takut dan berdoa agar sentiasa kelihatan langsing. Tetapi mereka tidak sedar apa yang lakukan setiap hari boleh mendorong kepada kegemukan dengan kadar lebih segera dari yang dijangka.

Berikut antara makanan yang mereka biasa makan hampir setiap hari yang boleh membawa kepada kegemukan: 

  • Kentang goreng - Mengandungi lemak trans yang merbahaya. Antara penyumbang lemak tertinggi kepada tubuh manusia. Boleh membawa masalah jantung dan strok. Makan setiap hari dan anda mungkin tidak akan hidup lebih lama.
  • Marjerin - Hampir 40% kandngan lemak trans. Katakan TIDAK sepertimana anda berkempen kepada perokok.                                                                                   
  • Kek & Donut - Satu lagi penyumbang utama kepada kegemukan. Mengandungi lemak trans yang tinggi lebh-lebih lagi yang meletakkan pelbagai perisa sebagai toppings.  
  • Salad & Mayonis - Juga menganundgi lemak trans yang tinggi. Kebanyakannya menggunakan hydrogentaed oil. Menyumbang kepada penyakit jantung dan strok.
Ada banyak lagi makanan yang menjadi penyumbang kepada kegemukan. Di atas ini adalah antara penyumbang terbesar yang akhirnya membuatkan anda dalam masalah. Lemak trans adalah pembunuh senyap. 

Adakah Sodium Nitrite Terdapat Dalam Ramly, KFC, McD, BK dan Pizza Hut?

TSM ada menghantar email berasingan kepada pengusaha makanan proses dan pengusaha rangkaian restoran makanan segera iaitu Ramly Burger, Kentucky Fried Chicken, McDonald, Burger King dan Pizza Hut bertanyakan soalan sama ada mereka menggunakan aditif sodium nitrite di dalam produk makanan mereka tetapi selepas 3 hari masih belum ada jawapan dari mereka kecuali pihak Burger King yang menghantar auto-reply dan akan menjawab dalam tempoh 2 hari.

Pada waktu artikel ini ditulis, ia telahpun melebihi tempoh 2 hari seperti yang dijanjikan tetapi TSM masih belum mendapat jawapan.

Adakah dengan mendiamkan diri ini bermakna mereka cuba mengelak dari menjawab soalan yang dikemukakan disebabkan memang sodium nitrite digunakan sebagai aditif produk makanan mereka?

TSM tidak mahu membuat sebarang spekulasi tetapi masih memberikan masa seminggu untuk mereka menjawab soalan dari kami.

Sebaik mendapat jawapan, kami berjanji akan menyiarkan jawapan mereka di Blog ini. Anda tidak akan menemui perkara ini di mana-mana Blog dalam Bahasa Melayu selain di TSM. Dan TSM mungkin merupakan pihak yang pertama di Malaysia yang bertanyakan soalan sebegini kepada mereka...!

Kita sebagai pengguna sebenarnya berhak untuk tahu apakah bahan yang digunakan sebagai aditif dalam makanan yang kita makan dan kita tidak perlu bimbang untuk bertanya. 

Labels