Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, November 10, 2012

Yang Putih Bersih Belum Tentu Berkhasiat

Bagi kebanyakan orang hari ini, mereka seolah-olah suka makan makanan yang kelihatan cantik dan menarik. Malangnya, yang kelihatan putih suci secara visual ini selalunya menipu pengguna. Ia sebenarnya bukan ukuran untuk mendapatkan makanan yang baik dari segi kesihatan dan kesejahteraan anda. Satu ramuan yang dipanggil Alloxan, yang ditemui dalam produk-produk yang mengandungi tepung putih, memusnahkan sel-sel beta dalam pankreas dengan menyebabkan kerosakan radikal bebas kepada DNA. Ini meletakkan anda kepada risiko yang lebih tinggi dijangkiti diabetes.

Produk makanan putih menjadi putih kerana hakikat bahawa semua serat, mineral dan vitamin telah dilupuskan. Proses penapisan ini akhirnya terhasil dalam makanan, yang sebenarnya merupakan sumber sifar kalori, kerana tiada lagi khasiat yang tinggal makanan itu. Makan produk makanan bertapis juga menunjukkan peningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 30%. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil produk makanan bijirin penuh dan tidak diproses mempunyai risiko 30% lebih rendah daripada penyakit jantung daripada mereka yang mengambil produk makanan putih.

Tepung yang digunakan untuk membuat roti putih dan produk makanan kimia terluntur dengan bahan-bahan seperti benzoyl peroksida, nitrosil, oksida nitrogen, klorida dan klorin. Seterusnya pelbagai garam kimia ditambah untuk meningkatkan proses pelunturan. Nutrien yang dikeluarkan dari tepung semasa proses pelunturan termasuk Vitamin E, kalium, fosforus, tembaga, niasin, kalsium, thiamin, asid pantotenik dan pyridoxine.

Nasi putih mengalami kerugian yang sama nutrien seperti tepung putih apabila diproses. Jika beras perang yang dihasilkan dengan hanya mengeluarkan sekam, beras putih dihasilkan dengan mengeluarkan sekam dalaman juga. Apabila ini dilakukan, bijirin kemudian digilap dengan glukosa untuk meningkatkan keindahan visual.

Ini hasil proses dalam makanan yang mempunyai GI (indeks glisemik) kandungan yang sangat tinggi. Ini menyebabkan gula yang dilepaskan ke dalam aliran darah jauh lebih cepat daripada sepatutnya. Ini menyebabkan tahap gula dalam darah meningkat dan mengeluarkan lebih banyak insulin ke dalam aliran darah. Pankreas yang bekerja keras, akhirnya boleh menyebabkan kencing manis.

Produk makanan putih juga membawa kepada peningkatan kolesterol LDL (jahat) dalam arteri. Ia juga menyebabkan metabolisme perlahan, yang menyebabkan pertambahan berat badan, terutama di sekitar kawasan perut dan pinggang.

Artikel di atas saya petik dari naturalnews.com dan diterjemahkan ke Bahasa Melayu

Roti Putih Berkaitan Dengan Kanser Buah Pinggang

Menurut kajian terbaru di Itali yang diterbitkan dalam International Journal of Cancer, pengambilan roti putih dalam kuantiti yang banyak boleh meningkatkan risiko mendapat kanser buah pinggang.

Saintis dari Institut Penyelidikan Farmakologi di Milan, Itali, membuat kajian terhadap lebih daripada 2,300 penduduk Itali untuk menentukan hubungan antara pengambilan roti putih dan kanser. Hampir 770 peserta sudah mengidap penyakit kanser buah pinggang, manakala lebih daripada 1530 tidak.

Para penyelidik memberikan peserta soal selidik terperinci tentang tabiat pemakanan mereka sejak dua tahun sebelumnya, dan mendapati bahawa orang-orang yang dilaporkan memakan roti putih dengan banyak paling tinggi mendapat risiko karsinoma sel renal.

Para peserta yang makan 35 keping roti putih seminggu - lima keping sehari - hampir dua kali ganda berkemungkinan untuk menggalakkan kanser berbanding dengan mereka yang memakan 11 keping seminggu.

Para penyelidik percaya bahawa kanser boleh dikaitkan dengan makanan tinggi glisemik yang cepat meningkatkan gula di dalam badan. Makanan indeks glisemik tinggi menyebabkan badan untuk melepaskan insulin yang berlebihan untuk membantu proses gula tambahan di dalam darah. Sel-sel kanser boleh menggunakan hasil sampingan kimia insulin, serta glukosa darah yang berlebihan yang disebabkan oleh penggunaan bijirin ditapis, untuk menjana pertumbuhan sel kanser.

Penyelidik utama kajian tersebut, Dr Francesca Bravi, berkata berdasarkan kajian beliau, pengguna perlu mengambil kurang bijirin dan bijirin yang ditapis, dan makan lebih banyak sayur-sayuran untuk mengurangkan risiko karsinoma sel renal. Jika pengguna memilih untuk makan bijirin, Bravi berkata, pilih bijirin penuh yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa wanita menopaus dengan diet rendah glisemik mendapat risiko lebih rendah mendapat kanser payudara berbanding wanita yang makan diet tinggi GI. Makanan rendah glisemik juga disyorkan untuk pesakit kencing manis, mencegah  tahap gula dalam darah menjadi memuncak.

Ahli kesihatan Mike Adams, pengarang "Grocery Warning," mengatakan bahawa di samping untuk menggalakkan kanser buah pinggang, roti putih juga menyebabkan kekurangan nutrisi dan meningkatkan risiko mendapat kencing manis.

"Roti yang sesuai untuk kegunaan manusia adalah roti gandum," kata Adams.

Labels