Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, November 8, 2012

Pizza Mengandungi Sodium Nitrite

Sodium nitrite terdapat dalam kebanyakan sosej (hot dog) lembu dan ayam, malah di negara Barat ia terkandung dalam sosej bacon (daging khinzir). Hari ini, kebanyakan pizza juga telah menambah citarasa terbaru dalam makanan iaitu meletakkan potongan-potongan kecil sosej dan ditaburkan di atas pizza mereka.

Penggemar pizza sudah tentu akan makan apa saja yang diletakkan di atas pizza mereka tanpa memikirkan apakah bahan-bahan itu.

Sejarah pizza bermula sejak abad ke-8 apabila seorang pembuat roti dari Italy tidak tahu apakah lagi cara untuk menambah kepelbagian dalam roti bakarnya lalu menaburkan semua bahan-bahan yang dia rasa perlu seperti keju, potongan buah-buahan, sayur-sayuran dan lain-lain agar ia nampak lain dari kebiasaan. Petani-petani di Barat tidak mempunyai kreativiti dalam menghasilkan resepi seperti di negara kita.

Mereka tiada pulut panggang, lemang, kueh kuaci, ketupat seperti kita kerana mereka tiada buluh, tiada daun pisang, tiada buah kelapa dan tiada daun palas. Kerana itu mereka tidak kreatif dalam masakan berbanding masyarakat di Asia dan Afrika. Resepi mereka terlalu mudah - buat sekeping roti berbentuk bulat kemudian taburkan segala bahan-bahan yang mudah diperolehi di atasnya, masukkan dalam pembakar maka jadilah makanan yang popular dan digemari penduduk dunia hari ini iaitu pizza.

Perkembangan industri makanan proses hari ini membuatkan pizza mengalami revolusi. Mereka meletakkan cebisan ikan sardin yang rasanya sama seperti sardin dalam tin yang terdapat di pasaran, kemudian memasarkan ia sebagai pizza seafood, kemudian meletakkan potongan-potongan nipis sosej berbentuk bulat dan memasarkannya sebagai pizza daging. Bagi vegetarian pula, mereka taburkan potongan buah-buahan dan sayuran seperti nenas, tomato, cili, daun parsley, bawang dan daun saderi kemudian pasarkan sebagai pizza vegetarian.

Lihatlah betapa "kreafifnya" mereka...!

Sebenarnya, ini bukan kreatif sebaliknya malas. Mengambil bahan-bahan makanan yang memang sudah siap diproses lalu taburkan diatas pizza bukan kerja yang kreatif. Ini kerja mudah. Sesiapa pun boleh buat. Anda tak perlu jadi chef selebriti ataupun mengambil kursus ijazah penyediaan makanan untuk menghasilkan makanan begini.

Beginilah sebahagian strategi pemasaran yang jahat dilakukan oleh rangkaian restoran makanan segera di seluruh dunia termasuk di negara kita. 

Labels