Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, October 31, 2012

Amaran Bahaya Sosej

Jika pihak berkuasa benar-benar ingin rakyatnya hidup sihat dan dijauhkan dari mendapat penyakit kronik, apa salahnya jika tanda amaran dan grafik ngeri tentang penyakit yang biasa dilihat pada kotak rokok juga digunakan untuk produk makanan yang merbahayakan kesihatan seperti sosej?

Sosej mengandungi bahan kimia pengawet sodium nitrit yang merbahaya. Ia boleh mendatangkan masalah jantung, diabetes dan kanser. Ia sama sahaja bahayanya dan tiada beza dengan rokok. Malah ia lebih mendatangkan kesan kerana rokok mengandungi penapis yang bertindak sebagai penapis bahan-bahan bahaya yang terkandung di dalam asap rokok manakala sosej tiada penapis dan ia terus masuk ke mulut anda!

Banyak kajian dan penemuan yang membuktikan sodium nitrite sangat merbahaya kepada manusia tetapi ia tidak pernah dihebahkan. Lebih malang lagi semakin hari semakin ramai manusia yang gemar makan sosej kerana tiadanya kempen boikot produk merbahaya ini selain di TSM. Ini mungkin disebabkan kuasa ekonomi pengeluar yang amat berpengaruh yang menjana keuntungan serta menyumbang kepada perkembangan industri makanan proses di negara ini. Maka sebab itu keuntungan lebih diutamakan dari kesihatan pengguna.

Saya percaya jika imej grafik ini diletakkan bersama-sama label bungkusan, semua orang akan berhenti makan sosej secara mendadak kerana ia berada dalam makanan dan ia sudah tentu amat menakutkan orang ramai. 

Labels