Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Friday, September 28, 2012

Florida Turunkan IQ

Kajian terbaru terus menyediakan bukti florida yang digunakan dalam bekalan air terawat di negara-negara membangun termasuk  Malaysia lebih banyak mendatangkan keburukan dari faedah.

Dalam kenyataan media kumpulan Fluoride Action Network, penemuan terbaru mendapati florida berkait dengan tahap IQ yang rendah.

Sebanyak 34 kajian dijalankan dan hasilnya melibatkan tahap IQ yang rendah manusia dari segi memori dan pembelajaran, kerosakan otak dan perubahan paras hormon tiroid.

"Penggubal undang-undang yang membenarkan penggunaan florida  dalam bekalan air domestik tanpa mengambil kira penyelidikan yang dijalankan sebenarnya tidak memberikan khidmat dan kebaikan kepada kesihatan orang ramai," kata peguam Fluoride Action Network, Michael Connett.

Sebanyak 8 negara membangun di dunia yang meletakkan florida dalam lebih 50% jumlah bekalan air iaitu Amerika, Israel, Ireland, Malaysia, Singapura dan beberapa lagi.

Florida boleh ditemui secara semulajadi dalam bentuk mineral dari muka bumi tetapi florida yang digunakan untuk bekalan air domestik dan ubat gigi bukanlah florida yang didapati secara semulajadi. Ramai yang membuat tanggapan yang silap dalam hal ini. 

Florida itu berasal produk sampingan industri aluminium dan fertilizer. Ia bahan yang terhasil dari pemprosesan bahan yang lain. Demi mengelakkan dari bahan ini dibebaskan ke atmosfera dan mencemar alam, sebaliknya ia dijual pula kepada pengguna sebagai bahan dalam bekalan air dan ubat gigi. Sekali lagi pengguna membayar dan menyokong industri yang menghasilkan bahan yang merosakkan tubuh badan pengguna.

Kebanyakan negara-negara Eropah menolak penggunaan florida kerana ia didapati tidak selamat. Sebuah komuniti ujian yang dibekalkan di Eropah mendapati tiada apa-apa faedah yang diperolehi sebaliknya ia terbukti ia bertoksik. Belanda mengharamkan penggunaan florida selepas menjalankan kajian selama 23 tahun. Jerman pula tidak menerima alasan walaupun penggunaan dos yang terlalu sedikit, ia boleh mendatangkan risiko kesihatan dalam jangka masa panjang. Sebahagian kawasan di Amerika seperti Los Angeles, New Jersey dan Massachusetts juga tidak menggunakan florida atas desakan orang ramai.

Kalsium florida, natrium florida, hidroflorida, semuanya sama. Kini negara China sudah mengambil bahagian pengeksport florida dan merupakan antara pembekal florida terbesar di dunia.

Memandangkan terdapat begitu banyak penemuan dari kajian florida yang dilakukan hari ini, adalah lebih selamat untuk mengelak dari menggunakan semua produk yang mengandungi florida.

Bagi mereka yang tiada sistem penapisan air di rumah, anda boleh didihkan air selama 15 minit kemudian simpan di dalam peti sejuk selama setengah jam sebelum meminumnya.  Adalah berbaloi untuk berbelanja sebahagian dari wang anda membeli sistem penapisan di rumah kerana anda akan mendapat bekalan air yang selamat sepanjang hayat. 

Labels