Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Thursday, September 27, 2012

Gula, Tepung & Diabetes (Bah. I)

Ini adalah masa yang paling sesuai (sebenarnya sudah terlewat bagi kebanyakan penderita diabetes tahap kronik) untuk bercakap tentang gula putih, tepung putih dan penyakit diabetes. Ia ulasan yang anda tidak akan temui dari sumber arus perdana atau konvensional. Kita sedang berada di sekeliling manusia yang sedang dan bakal mengalami 'epidemik' diabetes walaupun diabetes bukanlah sejenis penyakit yang boleh merebak melalui udara atau sentuhan seperti wabak. Mendengar berita rakan atau orang yang dekat dengan anda menderita diabetes bukanlah seperti mendengar berita yang pelik hari ini.Saya sendiri sudah biasa mendengar penderita diabetes di kalangan sahabat dan saudara darah daging.

Kita sebenarnya ada masalah dengan gula. Pengambilan gula kita sudah melebihi tahap sepatutnya. Dalam pada itu, pihak berkuasa dan pengeluar makanan proses tidak pernah mempedulikan perkara ini apatah lagi menasihati anda supaya berhenti mengambil gula. Selain dari gula yang ada di dapur, anda juga mengambil gula dari sumber luar iaitu dalam biskut kering, di dalam kek dan roti, di dalam minuman berkarbonat, di dalam makanan ringan dan gula-gula, di dalam menu di restoran, termasuk gula yang terdapat secara semulajadi di dalam makanan seperti nasi dan ubi kentang. Boleh dikatakan tiada satupun makanan yang anda makan hari ini tidak mengandungi gula.

Cukai yang anda bayar juga digunakan untuk menampung subsidi gula. Wang anda disalurkan kepada industri yang menghasilkan makanan yang membawa kerosakan kepada tubuh anda malah membawa maut. Itulah situasi sebenar hari ini. Sebab itu anda tidak akan dengar kebenaran ini di mana-mana medium kecuali sedikit sahaja dan anda bertuah kerana mendapat maklumat ini di sini.

Maklumat sebegini tidak digemari oleh industri gula dan pengusaha makanan/minuman yang menjana keuntungan dari penderitaan anda. Industri gula sangat menguntungkan. Oleh itu pengusaha tidak mahu anda tahu kaitan di antara gula putih, tepung putih dan penyakit diabetes. Ini yang akan saya beritahu anda di sini.

Jika anda mengambil gula untuk tempoh yang lama, dari kecil hingga usia tua, episod anda kemungkinan akan berakhir di dalam bilik pembedahan untuk memotong sebahagian anggota tubuh anda. Hakikat yang tidak ramai orang tahu, lebih separuh dari operasi pemotongan sebahagian anggota tubuh di negara ini adalah disebabkan diabetes yang berpunca dari pengambilan gula berlebihan. Ini statistik yang mahu disembunyikan dari pengetahuan anda oleh industri gula.

Pada awal 1800-an, manusia hanya makan kira-kira 5-6 kilogram gula setahun. Hari ini, selepas kira-kira 200 tahun sejak itu, manusia makan lebih dari 80 kilogram gula setahun. Sebahagian orang makan lebih dari 150 kilogram gula setahun. Ia bersamaan dengan hampir setengah kilo sehari. 

*Anda patut membuat perkiraan pengambilan gula anda seperti ini sebaik habis membaca artikel ini.  

Pengambilan gula dengan jelas sekali meningkatkan risiko diabetes, hipoglikemia dan beberapa kekurangan nutrisi. Bila doktor mengatakan ia berkaitan dengan keturunan, dia sebenarnya tiada idea tentang apa yang dia katakan. Ramai yang tidak sependapat dengan saya tentang perkara ini. Mereka mengatakan genetik membawa penyakit.

Sebenarnya ia bukan disebabkan keturunan. Ia disebabkan oleh apa yang anda makan. Manusia tidak berubah sejak 200 tahun lalu. Malah sejak manusia diciptakan. Apa yang berubah ialah diet mereka, apa yang mereka pilih untuk dimasukkan ke dalam mulut.

200 tahun dulu, kira-kira 3 dari 100,000 manusia mengalami diabetes. Hari ini pesakit diabetes begitu ramai. 15 hingga 20 peratus orang dewasa berusia lebih 50 tahun menderita diabetes dan satu pertiga belia dilaporkan pra-diabetes. Pra-diabetes bermaksud diabetes di peringkat permulaan.

Apa sebenarnya yang berubah sejak dahulu hingga sekarang? Adakah genetik manusia atau manusia mengalami evolusi sepertimana haiwan? Sudah tentu tidak. Apa yang berubah ialah pengambilan gula terutama tepung putih atau sirap jagung yang terdapat di dalam apa saja makanan dan minuman hari ini.

Pada tahun 2000, lebih 213,000 orang mati disebabkan komplikasi diabetes di Amerika. Itu angka yang direkodkan. Jangkaan jumlah semuanya menghampiri setengah juta kematian setiap tahun.

bersambung...
 

Labels