Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, September 24, 2012

Harga Makanan Organik Melonjak

Sejak 2-3 tahun ini, pemborong makanan organik sudah mula mengambil kesempatan menaikkan harga barangan mereka hingga ke paras yang terlampau tinggi melangkaui jangkaan. Yang paling ketara sekali ialah harga gula organik. Kalau dahulu saya boleh dapatkan dengan harga RM5.50 sekilo, hari ini ia sudah mencecah lebih RM10.

Gula organik kebanyakannya diimport dari negara Brazil, Venezuela & Filipina. Walaupun kerajaan tidak memberikan subsidi terhadap gula organik, peniaga tetap menaikkan harga sejak subsidi gula putih dikurangkan. Sebenarnya ia tiada kaitan dengan subsidi kerajaan, sama ada harga gula putih naik atau kurang, gula organik sepatutnya tidak menerima kesan kenaikan harga yang terlampau tinggi.   

Inilah perkara yang sangat mengecewakan TSM di mana pengusaha dan peniaga mengambil kesempatan mengaut untung berlebihan ke atas produk yang baik untuk pengguna.

TSM berharap kerajaan masuk campur dalam isu ini kerana lama-kelamaan harga barangan organik bukan saja gula malah produk lain juga akan mengalami nasib yang sama. Ini membuktikan betapa rakusnya pemborong dan peniaga yang tidak pedulikan kesusahan orang lain mendapatkan produk yang memberi manfaat dari segi kesihatan. Kita sebagai penggemar makanan organik tidak lagi mampu berbuat apa-apa selain terus saja membeli walaupun harganya meningkat begitu tinggi dalam masa yang begitu singkat. Bagaimana hendak memboikot kalau barangan sebegini amat terhad di pasaran. 


Labels