Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, September 1, 2012

E-Cigs - Kerajaan Patut Kawal Seperti Rokok

Terbaru masa ini, rokok elektronik semakin popular di kalangan perokok yang kononnya bercita-cita mahu berhenti merokok dan menukar haluan kepada rokok elektronik yang mengandungi cecair nikotin, perisa dan sejenis toksik ethylene glycol serta kompaun penyebab kanser iaitu nitrosamine.

Tindakan sebegini sebenarnya tidak mengubah apa-apa dari tabiat asal mereka iaitu merokok malah ia lebih bahaya dari rokok tembakau.

Rokok elektronik dijana oleh kuasa bateri dan diperbuat dari tiub logam tahan karat (stainless-steel) yang dibentuk seperti  sebatang rokok. Apabila disedut, sensor didalamnya mengesan perubahan tekanan lalu mengaktifkan elemen pemanas dan menyalakan lampu LED dihujungnya seolah-olah ia membakar seperti rokok biasa.

Pemanas memeluwapkan campuran nikotin cecair, perisa dan bahan toksik di dalamnya lalu mengeluarkan wap yang kelihatan seperti asap rokok.

Oleh kerana e-cig tidak mengandungi tembakau, ia dengan mudah dapat menembusi pasaran pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja terutama di bawah umur kerana buat masa ini masih tiada undang-undang yang melarang mereka menghisap rokok elektronik.

Kebanyakan perokok mendapat maklumat yang salah seolah-olah rokok elektronik lebih selamat, membantu mereka berhenti merokok, mungkin kerana pendapat orang ramai mengatakan demikian padahal pengeluar e-cig tidak pernah mengeluarkan kenyataan demikian sebaliknya ia hanya sebagai pilihan alternatif kepada perokok - sama ada masih setia bersama rokok tembakau atau mengapikasi teknologi terbaru iaitu menggunakan bateri.  Ia tidak mengubah apa-apa kepada tahap keperluan nikotin dalam tubuh perokok.

Keburukan e-cig pula, ia mengandungi kandungan nikotin yang tinggi, 2 hingga 3 kali ganda dari nikotin yang ada dalam rokok tembakau malah harganya lebih mahal.

Pengeluar e-cig pula dengan mudah mendakwa produk sebegini kononnya bebas-toksik padahal ia tiada beza dengan tembakau yang ada di pasaran.

Seperti biasa, Kanada, negara yang sering mendahului Amerika dalam hak-hak pengguna bersama Australia telahpun mengharamkan penjualan e-cig dan mengklasifikasikan produk ini sebagai sejenis produk tembakau.

Lanjutan tentang e-cig

Labels