Pages

Saturday, November 10, 2012

Yang Putih Bersih Belum Tentu Berkhasiat

Bagi kebanyakan orang hari ini, mereka seolah-olah suka makan makanan yang kelihatan cantik dan menarik. Malangnya, yang kelihatan putih suci secara visual ini selalunya menipu pengguna. Ia sebenarnya bukan ukuran untuk mendapatkan makanan yang baik dari segi kesihatan dan kesejahteraan anda. Satu ramuan yang dipanggil Alloxan, yang ditemui dalam produk-produk yang mengandungi tepung putih, memusnahkan sel-sel beta dalam pankreas dengan menyebabkan kerosakan radikal bebas kepada DNA. Ini meletakkan anda kepada risiko yang lebih tinggi dijangkiti diabetes.

Produk makanan putih menjadi putih kerana hakikat bahawa semua serat, mineral dan vitamin telah dilupuskan. Proses penapisan ini akhirnya terhasil dalam makanan, yang sebenarnya merupakan sumber sifar kalori, kerana tiada lagi khasiat yang tinggal makanan itu. Makan produk makanan bertapis juga menunjukkan peningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 30%. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengambil produk makanan bijirin penuh dan tidak diproses mempunyai risiko 30% lebih rendah daripada penyakit jantung daripada mereka yang mengambil produk makanan putih.

Tepung yang digunakan untuk membuat roti putih dan produk makanan kimia terluntur dengan bahan-bahan seperti benzoyl peroksida, nitrosil, oksida nitrogen, klorida dan klorin. Seterusnya pelbagai garam kimia ditambah untuk meningkatkan proses pelunturan. Nutrien yang dikeluarkan dari tepung semasa proses pelunturan termasuk Vitamin E, kalium, fosforus, tembaga, niasin, kalsium, thiamin, asid pantotenik dan pyridoxine.

Nasi putih mengalami kerugian yang sama nutrien seperti tepung putih apabila diproses. Jika beras perang yang dihasilkan dengan hanya mengeluarkan sekam, beras putih dihasilkan dengan mengeluarkan sekam dalaman juga. Apabila ini dilakukan, bijirin kemudian digilap dengan glukosa untuk meningkatkan keindahan visual.

Ini hasil proses dalam makanan yang mempunyai GI (indeks glisemik) kandungan yang sangat tinggi. Ini menyebabkan gula yang dilepaskan ke dalam aliran darah jauh lebih cepat daripada sepatutnya. Ini menyebabkan tahap gula dalam darah meningkat dan mengeluarkan lebih banyak insulin ke dalam aliran darah. Pankreas yang bekerja keras, akhirnya boleh menyebabkan kencing manis.

Produk makanan putih juga membawa kepada peningkatan kolesterol LDL (jahat) dalam arteri. Ia juga menyebabkan metabolisme perlahan, yang menyebabkan pertambahan berat badan, terutama di sekitar kawasan perut dan pinggang.

Artikel di atas saya petik dari naturalnews.com dan diterjemahkan ke Bahasa Melayu
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

2 comments:

Habis mcm mana?
Produk byk yg putih.
Baking soda baking powder,tepung nasik pun?
ingat nasi semulajadi putih and okayla makan dia
Kalau tepung cap bunga cempaka okay tak, sbb dekat label ada state tanpa bahan pemutih dan benzoyl peroxide ?
serius blog ni reveal the truth yg menakutkan

blog ini bkn nak menakutkan org ramai tp itulah realiti yg kita hadapi skrg. kita hidup di era makanan proses. bkn menghalang utk mengambil semua makanan putih, setidak-tidaknya dpt mengurangkan pengambilannya. kita juga masih ada pilihan utk memilih yg lebih baik. kalau nasi pun, kita ada pilihan utk pilih beras organik atau beras perang. harga pun taklah mahal seperti yg disangka. gardenia juga kini ada keluarkan produk roti gandum penuh, harga pun masih murah, kenapa mahu pilih roti putih? kalau tepung tu, kami tak pasti kerana perlu siasat lebih mendalam, kadang-2 pengeluar membuat dakwaan palsu. contohnya, ada pengeluar mendakwa produk mereka mendapat kelulusan America Food & Drug Administration (FDA), padahal pencarian di database FDA tidak menemui sebarang nama produk tersebut. utk kepastian, kami cadangkan anda hubungi pengeluar melalui telefon atau emel yg tertera pada bungkusan. bkn semua pengeluar akan menjawab tapi setidak-tidaknya anda telah berusaha utk mencari jawapan. jika mereka berdegil utk menjawab, itu bermakna ada sesuatu yg tak kena (spt soalan kami kpd Ramly Food, McD, Pizza Hut dan KFC.

Labels