Pages

Saturday, November 10, 2012

Roti Putih Berkaitan Dengan Kanser Buah Pinggang

Menurut kajian terbaru di Itali yang diterbitkan dalam International Journal of Cancer, pengambilan roti putih dalam kuantiti yang banyak boleh meningkatkan risiko mendapat kanser buah pinggang.

Saintis dari Institut Penyelidikan Farmakologi di Milan, Itali, membuat kajian terhadap lebih daripada 2,300 penduduk Itali untuk menentukan hubungan antara pengambilan roti putih dan kanser. Hampir 770 peserta sudah mengidap penyakit kanser buah pinggang, manakala lebih daripada 1530 tidak.

Para penyelidik memberikan peserta soal selidik terperinci tentang tabiat pemakanan mereka sejak dua tahun sebelumnya, dan mendapati bahawa orang-orang yang dilaporkan memakan roti putih dengan banyak paling tinggi mendapat risiko karsinoma sel renal.

Para peserta yang makan 35 keping roti putih seminggu - lima keping sehari - hampir dua kali ganda berkemungkinan untuk menggalakkan kanser berbanding dengan mereka yang memakan 11 keping seminggu.

Para penyelidik percaya bahawa kanser boleh dikaitkan dengan makanan tinggi glisemik yang cepat meningkatkan gula di dalam badan. Makanan indeks glisemik tinggi menyebabkan badan untuk melepaskan insulin yang berlebihan untuk membantu proses gula tambahan di dalam darah. Sel-sel kanser boleh menggunakan hasil sampingan kimia insulin, serta glukosa darah yang berlebihan yang disebabkan oleh penggunaan bijirin ditapis, untuk menjana pertumbuhan sel kanser.

Penyelidik utama kajian tersebut, Dr Francesca Bravi, berkata berdasarkan kajian beliau, pengguna perlu mengambil kurang bijirin dan bijirin yang ditapis, dan makan lebih banyak sayur-sayuran untuk mengurangkan risiko karsinoma sel renal. Jika pengguna memilih untuk makan bijirin, Bravi berkata, pilih bijirin penuh yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa wanita menopaus dengan diet rendah glisemik mendapat risiko lebih rendah mendapat kanser payudara berbanding wanita yang makan diet tinggi GI. Makanan rendah glisemik juga disyorkan untuk pesakit kencing manis, mencegah  tahap gula dalam darah menjadi memuncak.

Ahli kesihatan Mike Adams, pengarang "Grocery Warning," mengatakan bahawa di samping untuk menggalakkan kanser buah pinggang, roti putih juga menyebabkan kekurangan nutrisi dan meningkatkan risiko mendapat kencing manis.

"Roti yang sesuai untuk kegunaan manusia adalah roti gandum," kata Adams.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

3 comments:

sbb tu kita sokong roti organik :)

tapi organik mahal.. itu sebab orang pilih roti putih...sigh...

patut la kalau nak kurus kene ambil roti gandum bukan roti putih ^^

Labels