Pages

Tuesday, November 27, 2012

Piramid Makanan: Berdasarkan Kajian Terbaru Dan Sains

Meneroka di laman-laman web antarabangsa, saya menemui satu laman web sebuah sekolah bernama Harvard, School of Public Health yang menjalankan kajian berkaitan kesihatan dan pemakanan orang awam.

Apa yang menarik tentang laman ini, ia menunjukkan rajah piramid makanan yang sama sekali berbeza dengan piramid makanan yang diajar di sekolah di negara ini. Dalam rajah piramid Harvard, ia lebih menekankan pemakanan bijirin penuh (whole grain), kurangkan makanan putih, mencadangkan makan lemak yang sihat dari buah zaitun dan canola. Lemak ini dicadangkan sebagai makanan kedua terbanyak perlu diambil oleh orang ramai. Berbeza dengan rajah piramid yang kita kenali, iaitu tidak langsung senaraikan lemak ini dalam senarai makanan yang perlu diambil.

Dalam rajah Harvard juga, mereka membuang makanan bijirin putih dan susu yang tersenarai dalam rajah piramid tradisional sebagai makanan paling banyak perlu diambil. Ia digantikan dengan senaman dan strategi mengawal berat badan Ini mungkin disebabkan banyak penemuan terbaru mendapati makanan putih yang dibilas dan susu yang diproses secara melampau tidak lagi sesuai diambil oleh manusia.  

Ini membuktikan Harvard sentiasa menjalankan kajian mengikut perkembangan zaman. Saya tidak mahu bercerita lebih panjang tentang rajah piramid Harvard, anda boleh klik pada pautan yang saya beri di bawah ini dan baca seterusnya maklumat yang mereka sediakan.

.      >>> Harvard

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels