Pages

Monday, September 17, 2012

Lidah Kita Sudah Sebati Dengan MSG

MSG, singkatan dari monosodium glutamat atau mononatrium glutamat adalah bahan kimia penambah perisa makanan yang ada hampir dalam semua makanan proses yang kita makan hari ini. Ajinomoto adalah satu jenama untuk produk 100% MSG.

Tidak ketinggalan restoran-restoran makanan segera yang terdapat di seluruh negara, seolah-olah mereka tidak akan wujud tanpa MSG.

Pengalaman saya mengembara ke sebuah daerah perdalaman berasaskan pertanian di Sumatra Barat pada tahun lepas sedikit sebanyak memberikan kesedaran betapa lidah rakyat di negara kita sudah begitu sebati dengan MSG. Apabila makan di gerai-gerai dan restoran (di sini dipanggil Rumah Makan) dalam beberapa daerah di sini (bukan seperti Thailand yang popular dengan Ajinomoto), ada sesuatu yang membuatkan saya merasa ada sesuatu yang kurang berbanding negara kita. Masakan mereka yang terkenal dengan gelaran Nasi Padang langsung tidak merangsang lidah saya. Walaupun cukup rasa garam atau gulanya, ia langsung tidak meninggalkan rasa keinginan untuk makan lagi di situ. Ia hanya sekadar membuatkan perut rasa kenyang dan makan secara perlahan-lahan (tidak gelojoh). Saya cuba menyelidiki apa yang tidak kena dengan masakan mereka. Rupa-rupanya ada di kalangan penduduk setempat tidak tahu apa itu MSG. Ada sebahagiannya tahu tetapi mereka tidak menjadikan ia sebahagian dari resepi dalam masakan.

Maka tidak hairanlah mengapa masakan di daerah ini rasa sedemikian. Tetapi ini hanya di daerah ini sahaja. Ia tidak menggambarkan bahawa seluruh negara tidak menggunakan MSG. Jika pergi ke restoran-restoran makanan Barat di sini, belum tentu mereka tidak menggunakan MSG.Dan kewujudan restoran nasi padang di negara kita juga tidak menjamin penggunaan MSG di sini.

MSG mula-mula dihasilkan oleh seorang saintis Jepun yang ingin mengkaji bagaimana untuk membuatkan makanan supnya jadi sedap. Beliau akhirnya menemui sejenis bahan yang terdapat di dalam rumpai laut yang merangsang lidah manusia dan membuatkan makanan jadi lebih sensasi dari biasa. Penggunaan yang semakin berleluasa dan stok yang semakin terhad telah membuatkan bahan sensasi ini dihasilkan di makmal. Hari ini, tiada lagi MSG yang didapati dari sumber semulajadi dalam rumpai laut sebaliknya ia dihasilkan melalui kaedah fermentasi bakteria. Anda tidak perlu terpedaya dengan dakwaan syarikat Ajinomoto dalam laman webnya menggunakan alasan FDA Amerika Syarikat (sebuah badan yang korup) mengatakan MSG selamat dimakan walaupun kepada bayi dan ibu mengandung. 
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels