Pages

Sunday, September 18, 2011

Bawang Putih Penawar Demam & Selsema


Baru-2 ini saya mengalami demam selsema. Semua orang pasti rimas bila cecair sentiasa mengalir turun melalui hidung tidak henti-2. Pada mulanya saya tidak melakukan apa-2 dengan membiarkan saja keadaan itu. Tapi apabila ia semakin kerap dan mengganggu aktiviti seharian , saya mula ingin melakukan sesuatu agar ia dapat dipulihkan secara semulajadi.

Saya ambil 2 ulas bawang putih mentah, hancurkan kedua-2nya sekali dengan lesung batu (sejenis alat tradisional - anda boleh gunakan pengisar dengan mencampurkan sedikit air bertapis), kemudian saya tambahkan air bertapis. Kacau hingga ia melarut, kemudian gunakan penapis dan tuang ia ke dalam gelas atau cawan. Air yang sudah dituang itu diminum segera. Memang rasa tekak sedikit pedas dan tidak menyenangkan, tapi sebenarnya air itu mengandungi unsur-unsur anti-bakteria dan anti-jangkitan yang membantu menguatkan sistem imunisasi tubuh. Saya mula rasa selesa selepas setengah jam minum air bawang putih mentah ini. Cecair tidak lagi turun meleleh melalui hidung.

Bagi yang tidak sanggup minum air bawang putih mentah, anda boleh cuba potong halus-halus kemudian letakkan di dalam roti untuk dibakar. Boleh campur sedikit gula dan butter untuk menyedapkan rasa.

Fungsinya sama atau lebih baik dari makan ubat selsema dan parasetamol.

Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels