Pages

Sunday, September 18, 2011

Apa Itu Superfood?


Superfood adalah istilah yang digunakan untuk jenis-2 makanan atau tumbuhan yang mengandungi khasiat nutrien yang tinggi yang memberi faedah kepada kesihatan manusia. Ia juga mempunyai sifat sebagai anti-oksida dan juga anti-bakteria. Antara yang boleh dianggap sebagai superfood ialah seperti di bawah:

  • buah-buahan beri (blueberry, resberry dll), buah delima, koko
  • tumbuhan herba seperti halia, bawang putih, kunyit, ginseng, tongkat ali, lidah buaya, serai
  • sayuran seperti spirulina, chlorella, rumpai laut (sea weed), klorofil
  • makanan yang mengandungi omega-3 sama ada dari tumbuhan seperti flax seed atau bijan atau haiwan seperti ikan salmon
  • rempah-ratus seperti jintan, kulit kayu manis, daun kari
  • produk dari haiwan seperti madu lebah

Sebenarnya ada terlalu banyak jenis makanan yang boleh di anggap sebagai superfood. Apa yang disenaraikan di sini hanya berdasarkan apa yang saya ingat semasa menulis artikel ini. Jadikan ia sebagai sebahagian besar dari pemakanan seharian anda. Insyaallah anda dijauhkan dari penyakit.

Sumber imej:
http://www.life123.com/
Anda Suka Artikel Ini...?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 comments:

Labels