Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, January 16, 2010

Stevia Ganti Gula Putih


Harga gula yang naik sebanyak 20 sen membuatkan kerajaan mencadangkan alternatif baru kepada gula iaitu stevia. Mujur saya dah lama tak makan gula putih sebaliknya menggunakan gula organik dan harga gula organik tetap kekal seperti sebelum ini. Walaupun ia lebih mahal dari gula putih, tetapi saya tidak menggunakan terlalu kerap. Ia dapat menjimatkan wang saya.

Harga stevia jauh lebih tinggi dari gula putih. Ia dianggarkan mencecah RM35 untuk 100 gram atau kira-kira RM350 hingga RM400 untuk sekilo. Walaupun begitu, ia lebih manis dari gula putih. Rasanya dikatakan 300 kali ganda lebih manis dari gula putih. Kita hanya perlu secubit atau secukup rasa untuk menghasilkan secawan kopi yang manis. Maka tidak perlu khuatir tentang harganya.

Stevia dikatakan tidak mengandungi kalori. Buat masa ini, ia masih sukar diperolehi, kalau adapun, terdapat beberapa ladang tanaman pokok stevia di Negeri Sembilan (saya tidak pasti di daerah mana).

Di Amerika masih belum meluluskan penggunaan stevia kerana pihak berkuasa kebanyakannya dimonopoli oleh orang-orang yang terlibat secara tidak langsung dengan industri minuman berkarbonat, FDA yang sering dikatakan 'korup' dan diselubungi rasuah menyebabkan pihak-pihak yang diberi kuasa tidak dapat menjalankan amanah dengan berkesan. Monopoli oleh syarikat-syarikat gergasi dan industri farmasi (Big Pharma) sebolehnya mahu kerajaan Amerika mengharamkan penggunaan stevia. Mereka tidak mahu kewujudan stevia menancam industri perniagaan mereka, contohnya penemuan aspartame yang sangat merbahaya tetapi diluluskan oleh FDA hasil kerja keji ahli perniagaan yang juga bekas Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Donald Rumsfeld.

Saya tidak ada banyak masa di waktu ini untuk menulis lebih panjang tentang stevia tetapi di bawah ini saya sediakan sedikit pautan untuk anda mendapat maklumat yang lebih mendalam tentang stevia.

Secara peribadi, saya menyokong usaha untuk menggalakkan penggunaan stevia sebagai pemanis makanan dan minuman menggantikan gula putih kerana selain dari ia selamat digunakan, ia mengandungi khasiat seperti tumbuhan herba yang lain. Perusahaan tanaman pokok stevia sepatutnya diperluaskan ke serata negara malah ia memberi pulangan yang lumayan kepada pengusaha, dan pengguna pula mendapat faedah dari khasiatnya. Bayangkan rasanya yang manis adalah penawar kepada pesakit kencing manis.


www.stevia.com/

wikipedia/Stevia

bLOG: Ladang-stevia-Terbesar-Ganti-Gula

berita Bernama/Stevia

http://www.naturalnews.com/025947_stevia_food_the_FDA.html

http://www.naturalnews.com/027593_stevia_dates.html

Labels