Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, October 28, 2009

Resepi 'Sihat' di TV

Saya selalu tersenyum sinis menonton program-2 'talk-show' waktu pagi di televisyen tempatan yang menyelitkan segmen resepi masakan dari chef-chef terkenal, kononnya resepi yang ditonjolkan baik dan sihat, ada yang mendakwa resepi mereka sesuai untuk pesakit darah tinggi, lemah jantung dan diabetes - dengan alasan mereka tidak menggunakan bahan-bahan yang menambahkan kesan negatif kepada pesakit seperti garam, gula dan sebagainya.

Terbaru saya menonton seorang chef menggunakan resepi masakan tanpa menggunakan garam, kononnya masakan itu sesuai untuk pesakit darah tinggi. Saya ingin tanya satu soalan sahaja - bagaimana dengan garam yang terkandung di dalam kicap soya, sos tiram, sos cili dan sebagainya yang dimasukkan ke dalam resepi mereka?

Benarkah resepi itu sesuai untuk pesakit? Apakah mereka tidak sedar kandungan dalam bahan-bahan yang mereka gunakan atau sengaja menyembunyikannya untuk tujuan pemasaran!

Labels