Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Saturday, September 26, 2009

Kebaikan Kulit Kayu Manis


Kulit kayu manis atau nama saintifiknya Cinnamomum Zeylanicum adalah herba tradisional yang digunakan sejak berkurun lamanya. Ia untuk kegunaan merawat sakit kembung perut, jangkitan salur kencing, mengurangkan simptom demam dan selsema serta memiliki fungsi yang baik sebagai anti-bakteria, anti-fungi dan anti-parasit. Dalam kajian Jurnal of Food Science pada 1974, ia menunjukkan kehebatan kulit kayu manis melawan kebanyakan jenis kulat dan fungi. Ada kajian yang menunjukkan ia membantu pesakit diabetes. Ia berfungsi seperti insulin yang disuntik ke dalam tubuh pesakit, menjadikan suntikan insulin dapat dikurangkan.

Dalam masyarakat tempatan, ia sedap jika dijadikan bahan tambahan dalam minuman seperti air sirap bandung yang direbus bersama daun pandan. Ia juga digunakan sebagai penambah aroma nasi minyak dan nasi biriyani. Begitu juga dalam pelbagai jenis masakan tradisional ia begitu popular sebagai penambah perisa dan aroma yang menyelerakan.

Kulit kayu manis membantu memperbaiki sistem penghadaman. Ia juga dianggap sebagai 'pain-killer' semulajadi.

p/s: Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin dari saya kepada pembaca sekelian.

Labels