Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Monday, May 11, 2009

Produk Guna Logo Halal Jakim Tanpa Kelulusan


Produk ini saya temui menggunakan logo Halal Jakim tetapi tidak pula saya temui nombor sijil kelulusannya di dalam direktori Halal Jakim di laman web halal.gov.my. Seperti biasa, saya sedia membazirkan sedikit wang membeli produk ini hanya untuk tujuan ujikaji, bukan memakannya. Jika sebelum ini, untuk mendapatkan sekeping daging burger yang belum dimasak, saya terpaksa bazirkan wang sehingga lebih RM5 untuk mendapatkan sepaket daging burger mentah, kali ini saya hanya belanjakan sebanyak RM1 sahaja kerana produk ini boleh dibeli dalam satu unit.

Apa yang saya perhatikan, bukan sahaja ia menggunakan logo Halal tanpa kebenaran, malah tarikh luputnya telah berlalu. Tertera perkataan 'GUNA SBL 14 MAR 2009', saya beli pada hari ini bertarikh 10 MAY 2009. Ia sudah luput sejak 2 bulan yang lalu. Ini bererti produk ini sudah berada di rak jualan melebihi setahun lamanya, bayangkan bagaimana anda memakan makanan yang sudah diperam selama setahun! Mungkin ada banyak lagi produk yang sama yang mempunyai tarikh luput yang sama di kedai itu. Mengapa ini boleh berlaku? Jawapannya senang sahaja...pengeluar menghasilkan produk dalam kuantiti yang besar demi persaingan dan memenuhi permintaan pelanggan, sehingga akhirnya lambakan produk pelbagai jenama yang terdapat di pasaran hari ini menimbulkan suatu masalah yang lain - produk tidak terjual mengikut tempoh yang dijangkakan! Ini adalah kaedah produktiviti yang tamak dan hanya mengejar keuntungan semata-mata, mengutamakan kuantiti dan mengenepikan kualiti .

Jelas di sini bahawa peniaga juga tidak peka kepada tarikh luput barangan-2 yang mereka jual kerana hanya mementingkan keuntungan semata-mata.

Ia adalah produk Mee Goreng segera jenama Cintan keluaran syarikat Yeo Hiap Seng atau lebih dikenali sebagai Yeo's.

Saya telah menghubungi bahagian Khidmat Pelanggan syarikat tersebut melalui emel dan sehingga kini masih menunggu jawapan rasmi dari mereka. Saya akan beri masa sehingga 3 hari, jika tiada jawapan diberikan, mari kita boikot produk ini dan sebarkan melalui emel kepada rakan-2 yang lain.

Labels