Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, April 15, 2009

Burger dan Masalah Jantung


Siapa yang tidak pernah makan burger? Kebanyakan penduduk negara ini tentu pernah merasai kelazatan burger dicampur sos lada hitam, mayonais, telur dan keju dan ada yang sudah menganggap ia sebagai makanan kegemaran. Malah ia lebih murah dan boleh didapati dengan kadar segera. Ada yang menganggap ia makanan yang berzat kerana daging dan rotinya. Yang berselera besar pula akan menempah daging "double" supaya ia lebih mengenyangkan.

Jika suka tidur lewat malam, kemudian perut terasa lapar, sebahagian orang pergi keluar mencari gerai burger di tepi-tepi jalan pada waktu-waktu yang kebanyakan restoran sudahpun menutup tirainya. Tidak hairanlah burger begitu popular di kalangan rakyat Malaysia.

Apa yang melucukan, kebanyakan orang tidak tahu apakah yang mereka makan itu benar-benar memberi khasiat atau memudaratkan tubuh badan mereka. Hakikatnya, jika tubuh badan mereka boleh berkata-kata, ia tentu akan berkata "apakah yang kamu makan ini? Itu bukan makanan, ia hanya sesuatu yang mengisi ruang kosong di dalam perut".

Kebanyakan orang memang tidak suka mendengar syarahan tentang makanan dan nutrien, tambahan pula jika ia menuju terus kepada makanan yang ia sedang suap ke mulutnya.

Ada seseorang yang sedang menyuap burger ke mulutnya, kemudian bertanya kepada saya, bagaimana dengan makanan ini? Apabila seseorang bertanya, saya rasa bersalah jika tidak memberitahu perkara yang sebenar. Jawab saya, "baiklah, mari lihat dahulu apa yang terkandung di dalam makanan (burger) tersebut. kemungkinan anda sedang menderita sebahagian dari penyakit yang disebabkan oleh makanan ini, atau ia sedang menyusun strategi untuk merosakkan tubuh badan anda."

Anda ada bahan pengawet dan kemungkinan besar adalah bahan kimia sodium (natrium) nitrite yang merangsang pertumbuhan sel kanser. Anda juga ada lemak tepu (saturated fat) di dalam daging burger tersebut yang boleh mendatangkan masalah jantung. Anda boleh lihat sendiri gambar yang saya ambil sendiri dalam percubaan untuk menguji kandungan lemak di dalam daging burger. Apabila memasak daging burger, terdapat minyak jernih yang keluar dari daging tersebut, ia minyak yang cair tetapi apabila minyak tersebut ditinggalkan semalaman di dalam kuali tersebut, anda akan terkejut mendapati minyak tersebut telah berubah bentuk kepada krim pekat berwarna putih dan sifatnya seperti marjerin padahal ia bukanlah marjerin. Tidak ada marjerin yang digunakan semasa memasak daging ini. Peniaga burger di gerai-gerai di tepi jalan tentu mengetahui perkara ini, dan kebanyakan mereka sendiri tidak memakan burger kerana menyedari hal ini. Gambar-2 ini sudah cukup memberitahu saya supaya menjauhkan diri dari memakan burger!



Beginilah rupa lemak yang masuk ke dalam tubuh dan menyumbat salur darah anda!

Klik gambar-2 di atas untuk dibesarkan.

Anda ada roti (bun) yang diperbuat dari tepung putih index glycemic tinggi yang sudah diproses - yang menyebabkan Nutritional Deficiencies (ND) dan menggalakkan diabetes dan obesiti. Anda ada kepingan keju yang diperbuat dari lemak haiwan yang menambahkan masalah jantung. Anda juga ada sos cili, tomato, lada hitam yang mengandungi sirap jagung dan gula. Dan yang terakhir sekali, garam yang terdapat di dalam hampir semua bahan-bahan di atas sama ada roti, daging, keju dan sos. Ia mendatangkan masalah tekanan darah tinggi dan kerosakan organ dalaman seperti buah pinggang, hati dan juga mengganggu fungsi sistem imunisasi.

Semua yang saya terangkan di atas tidak pula dapat menyedarkan orang yang bertanya itu, malah ia semakin menghabiskan burger tersebut sehingga ke cebisan yang terakhir. Ia mula tidak mahu mendengar kata-kata saya, seolah-olah tidak percaya dan menganggap saya orang gila. Dia mula diam seribu bahasa dan tidak lagi mahu membuka topik tentang makanan. Akhirnya, dia berkata, "betul...betul"...sambil menyuap burger ke dalam mulutnya. (Dalam hatiku berkata mungkin dia yang gila)

Saya sedar ramai orang yang ingin tahu tentang khasiat makanan yang mereka makan tetapi apabila disebut makanan yang sedang disuap ke mulutnya mendatangkan mudarat, mereka mula tidak mahu mendengar, malah mahu menafikannya.

Ini berlaku dari 3 sebab yang sangat biasa di kalangan rakyat Malaysia:
Sebab pertama, mereka memang tidak percaya selagi tidak melihat bukti di depan mata. Mereka berpendapat, jika ia merbahaya, sudah lama kerajaan mengharamkan makanan tersebut. Doktor tentu memberitahu supaya jangan mengambil makanan tersebut. Tetapi mereka tidak tahu bahawa bukti sudah boleh dilihat di mana-mana sahaja, jikalau mereka ingin ambil tahu. Mereka juga tidak tahu bahawa pihak berkuasa hanya membuat peraturan penguatkuasaan dalam memproses makanan, tetapi sejauh mana pula ia diikuti oleh pengusaha makanan. Mereka tidak tahu bahawa bidang kedoktoran hanya mencakupi bidang perubatan dan mereka tidak boleh mengeluarkan kenyataan secara terang-terangan menentang industri makanan proses yang berbilion-bilion ringgit kerana akan berdepan dengan masalah kemungkinan disaman atau diheret ke mahkamah.

Sebab kedua ialah mereka tidak ambil peduli tentang kesihatan. Bagi mereka, kesihatan tubuh badan biarkan ia melalui dengan sendiri. Tidak perlu berusaha mempertingkatkan kualiti makanan selagi mereka boleh berjalan, membuat kerja dan sebagainya. Mereka ini orang-orang yang tidak berterima kasih kepada tubuh badan sendiri dalam masa yang sama terus-menerus mengambil apa saja makanan yang ada di depan mata dengan harapan ia makanan yang mengenyangkan. Sangat pelik orang jenis begini.

Sebab ketiga, mereka faham dan sedar tentang maklumat yang diperolehi tetapi tidak mampu membuat perubahan atau corak pemakanan. Kadang-kadang nafsu menguasai diri sehingga mengabaikan apa yang sedang diusahakan. Mereka sudah biasa dengan makanan yang mereka makan sejak bertahun-tahun lamanya. Di rumah, segalanya sudah sedia ada, di dalam peti sejuk, di dalam kabinet dapur. Di tempat kerja, mereka ada kafeteria yang lengkap dan menghidangkan makanan yang segera kerana ingin mengejar masa. Bagaimana mungkin mereka ingin berubah? Ini kerana ia sudah menjadi keselesaan dan kebiasaan setiap hari. Ini adalah jawapan yang paling umum kepada kebanyakan orang di Malaysia. Ia bukan kerana mereka hendak merosakkan tubuh badan sendiri, bukan juga kerana mereka tidak percaya, tetapi ia sudah menjadi corak pemakanan mereka. Walaupun corak itu merosakkan tubuh badan sendiri.

Untuk mengubah corak pemakanan bukanlah mudah. Anda memerlukan kekuatan melawan nafsu dan pelbagai godaan yang sukar dielakkan. Kesungguhan dan azam untuk merubah corak pemakanan adalah sangat penting sebelum anda boleh mendakwa diri anda bebas dari segala bentuk makanan yang memudaratkan.

Labels