Pages

Kembara TSM

Sebahagian dari siri jelajah TSM ke serata pelusuk hutan.

Segar

Air segar yang masih boleh diperolehi secara percuma oleh semua orang

Paya Bakau Larut-Matang

Sebahagian dari usaha konservasi pemuliharaan hutan paya bakau di Kuala Sepetang. Terdapat berbagai jenis pokok herba di sini.

Hijau

Kehijauan hutan hujan tropika di negara kita harus dipelihara

Semulajadi

Pemandangan alam semulajadi di tepi kali

Wednesday, March 11, 2009

Panduan Makanan SihatMuat-turun panduan makanan sihat yang lebih jujur dengan klik imej di atas. Panduan makanan sihat ini sesuai menggantikan rajah piramid makanan keluaran FDA dan Kementerian Kesihatan yang telah dipengaruhi oleh kecenderungan untuk melariskan jualan hasil tenusu, daging dan tepung serta memperkayakan pengusaha makanan.

Lakukan seperti saya, cetak dan laminatekan, kemudian tampalkan di pintu peti sejuk di dapur anda. Bagaimanapun, anda boleh letakkan di mana sahaja mengikut keselesaan anda.

Paracetamol & Kafein Berkaitan Dengan Kerosakan Hati

Ambil sebiji atau 2 biji Panadol 2 kali setiap hari, telan dengan minuman kafein seperti kopi dan teh - akan mempercepatkan proses merosakkan organ hati anda. Ada juga yang melakukan sedemikian kerana ketagihan dadah. Tentu ramai dari kita pernah mendengar seorang yang rapat dengan anda mencadangkan mengambil Panadol bersama minuman bergas yang tinggi kafein iaitu Coca-Cola atau Pepsi untuk mempercepatkan tindakbalas melegakan sakit kepala.

Satu kajian yang dilakukan terhadap tikus makmal mendapati paracetamol bertindakbalas dengan kafein atau alkohol lalu kemungkinan berlipatkali ganda merosakkan hati. Panadol mengandungi sekurang-kurangnya 90% paracetamol. Bagaimanapun, menurut pengkaji tersebut, dos yang digunakan untuk kajian tersebut adalah agak tinggi untuk menghasilkan tindakbalas sebegini. Tetapi, jika terlalu kerap mengambil paracetamol dengan kafein dalam jangka masa yang lama, kemungkinan kerosakan organ hati adalah tinggi.

Labels